Urbi et orbi 619

Papine audijencije: Sport potiče zdravo prevladavanje samoga sebe

Papine audijencije: Sport potiče zdravo prevladavanje samoga sebe
FOTO REUTERS / MAX ROSSI

U svojoj katehezi na današnjoj općoj audijenciji Papa je, nastavljajući razmišljanja o Dekalogu, govorio o Božjoj zapovjedi o svetkovanju dana Gospodnjeg. Tu je zapovijed, primijetio je na početku Papa, naizgled lako izvršiti ali je to pogrešan dojam. Istinski počinuti nije jednostavno, jer postoji lažni i pravi počinak.

Današnje je društvo željno zabave i odmora, nastavio je Sveti Otac. Industrija zabave i razonode doživljava veliki procvat a u reklamama se oslikava idealni svijet kao veliki zabavni park gdje se svi zabavljaju. Ideja života koja danas prevladava nema težište u djelovanju i predanom zalaganju već u bijegu. Zarađeni novac trošiti na zabavu, užitke. Međutim, taj mentalitet vodi do toga da osoba tone u nezadovoljstvo života umrtvljenog zabavom koja nije počinak, već otuđivanje i bijeg od stvarnosti. Čovjek se nikada nije odmarao toliko kao danas, a ipak nije nikada osjeća toliku prazninu kao danas, rekao je Papa.

Što je dakle počinak prema toj zapovijedi?, zapitao se Papa te objasnio: To je vrijeme kontemplacije, hvale a ne bijega. Počinku kao bijegu od stvarnosti Dekalog suprotstavlja počinak kao blagoslov stvarnosti.

Za nas kršćane središte dana Gospodnjeg, nedjelje, je euharistija, što znači „zahvaljivanje". To je dan u kojem trebamo Bogu reći: hvala ti Gospodine za život, za tvoje milosrđe, za sve tvoje darove. Nedjelja nije dan koji služi tome da se izbrišu ostali dani već tome da ih se spominjemo, blagoslovimo ih i pomirimo se sa životom. Kolike samo osobe imaju tolike mogućnosti za zabavljanje, a ne žive u miru sa životom! Nedjelja je dan koji služi tome da se pomirimo sa životom, govoreći: život je dragocjen; nije lak, katkad je bolan, ali je dragocjen, istaknuo je Papa.

Biti uvedeni u istinski počinak je Božje djelo u nama, ali traži odmak od prokletstva i njegove čari. Blagoslov i radost podrazumijevaju otvorenost dobru što je zreli stav srca. Dobro resi blagost i nikada se ne nameće. Treba ga izabrati. Mir je nešto za što se čovjek opredjeljuje, ne može se nametati i ne nalazi se slučajno.

Udaljavajući se od skrivenih kutaka svoga srca u kojima se ugnijezdila gorčina, čovjek ima potrebu pomiriti se s onim od čega bježi. Nužno je pomiriti se s vlastitom poviješću, sa činjenicama koje se ne prihvaćaju, s teškim dijelovima vlastitog života. Imati pravi mir, naime, ne znači mijenjati vlastitu povijest već prihvaćati je i vrednovati je takvu kakva jest, rekao je Papa.

Papa Franjo primio je jutros u Maloj dvorani dvorane Pavla VI. u audijenciju izaslanstvo motociklista koji će sudjelovati na predstojećoj utrci za Veliku nagradu San Marina i rivijere Rimini.

Crkva sportsku aktivnost, prakticiranu uz pune poštivanje pravila, smatra vrijednim, štoviše, nezamjenjivim odgojnim sredstvom posebno za mlađe generacije, istaknuo je Papa u svome obraćanju. Fenomen sporta potiče zdravo prevladavanje samoga sebe i vlastitih sebičnosti, uči duhu žrtve i, ako se dobro prakticira, potiče lojalnost u međuljudskim odnosima, prijateljstvo i poštivanje pravila.

Važno je da se oni koji se, na različitim razinama, bave sportom promiču one ljudske i kršćanske vrijednosti koje su temelj pravednijeg i solidarnijeg društva. To je moguće jer se sportski događaj izražava univerzalnim jezikom koji nadilazi granice, jezike, rase, religije i ideologije. To se prije svega vidi u amaterskom sportu, koji dolazi iz srca. Stoga posjeduje duboku sposobnost ujedinjavanja ljudi, poticanja dijaloga i prihvaćanja, istaknuo je Papa.

Dikasterij za laike, obitelj i život objavio je 1. lipnja ove godine dokument Dati najbolje od sebe. O kršćanskom pogledu na sport i osobu. U dokumentu se pruža kratak prikaz stavova Svete Stolice i Katoličke crkve o sportu. U pismu prefektu Dikasterija Kevinu Farrellu u prigodi objavljivanja tog dokumenta Papa je istaknuo odgojnu ulogu sporta te njegovu ulogu kao sredstva poslanja i posvećenja.

misija / ika