Urbi et orbi 587

Papa Frane: Neobuzdani relativizam u temelju potkopava zgradu vjere

Papa Frane: Neobuzdani relativizam u temelju potkopava zgradu vjere
Papina audijencija za sudionike generalnoga kapitula Oblata svetog Josipa / VATICAN MEDIA

Papa Frane primio je u audijenciju sudionike generalnoga kapitula Oblata svetog Josipa, upozoravajući pritom da živimo u vremenu neobuzdanog relativizma koji u temelju potkopava zgradu vjere i samu ideju kršćanske vjernosti lišava značenja.

Sveti je Otac rekao kako je njihov utemeljitelj, sv. Josip Marello, živio u razdoblju racionalizma koji je bio nesnošljiv prema svakoj duhovnoj dogmi. Budući da je to razdoblje slično našoj kulturi, Papa je napomenuo da je svjedočanstvo tog sveca relevantnije nego ikad prije.

Suočeni s površnom kulturom koja uzdiže posjedovanje materijalnih dobara i koja obećava sreću putem opasnih prečica, vi ne propuštate poticati mlade ljude da kale duh i formiraju zrelu osobnost, koja je sposobna za snagu, ali i za nježnost – istaknuo je papa Frane.

Pozvao je oblate da slijede primjer svetog Josipa iz Nazareta koji je živio skrovitim, poniznim i radišnim načinom života. On je vjerno i jednostavno živio svoj poziv kao čuvar Marije i Isusa – rekao je Sveti Otac i nastavio – Bio je blizu svojoj ženi kako u radosnim tako i u teškim trenucima te je zajedno s njom uspostavio čudesnu prisnost s Isusom kojega je stalno imao pred očima.

Papa je istaknuo da su oblati pozvani nasljedovati vrline svetog Josipa, a te vrline su: poniznost koja privlači Očevu dobrotu; zatim prisnost s Gospodinom koji posvećuje cjelokupno kršćansko djelovanje; te šutnja i kontemplacija sjedinjeni sa žarom i radišnošću da se promiče Gospodinova volja.

Papa Frane je riječima utemeljitelja Oblata svetog Josipa sažeo njihov način života: Budite kartuzijanci u kući, a apostoli vani. Sveti se Otac na kraju pomolio da dva Josipa, zaštitnik opće Crkve i njihov utemeljitelj, učine njihov generalni kapitul plodnim te da podrže poslanje njihova instituta.

misija / radio vatikan