Urbi et orbi 706

Kardinal Farrell najavio Deseti svjetski susret obitelji u Rimu 2021. godine

Kardinal Farrell najavio Deseti svjetski susret obitelji u Rimu 2021. godine
Papa je prošao papamobilom kroz okupljeno mnoštvo, pozdravljajući stotine tisuća hodočasnika / REUTERS

Papa Franjo predvodio je u nedjelju 26. kolovoza u Phoenix Parku u Dublinu zaključno misno slavlje IX. svjetskoga susreta obitelji pod geslom „Evanđelje obitelji: Radost za svijet". Prošao je papamobilom kroz okupljeno mnoštvo, pozdravljajući stotine tisuća hodočasnika koji su se okupili unatoč jakom vjetru i kiši. Dobrodošlicu Svetom Ocu izrazio je predsjednik Svjetskog susreta obitelji u Dublinu nadbiskup Diarmuid Martin.

Papa je potaknuo kršćanske obitelji da budu uzor u društvu, istaknuvši da je svijetu potrebno to ohrabrenje. Sveti Otac je na početku slavlja neočekivano u pokajničkom činu ponovno molio za oproštenje zbog seksualnog zlostavljanja, zlorabljivanja i iskorištavanja u katoličkim ustanovama, i prikrivanja tih nedjela od strane crkvenih službenika. Na taj niz molitvi koje je Papa izgovorio na materinjem španjolskom jeziku mnoštvo je odgovorilo pljeskom, prenosi Kathpress.

U propovijedi Sveti Otac obitelj je nazvao povlaštenim mjestom prenošenja vjere. Svaki dan u životu obitelji i svaka nova generacija nosi obećanje "novih Duhova" i novu hrabrost. Ljubav može osloboditi svijet od ropstva grijeha, sebičnosti, pohlepe i ravnodušnosti prema onima u potrebi, poručio je Sveti Otac.
Kršćani se nikada ne smiju obeshrabriti zbog ravnodušnosti i neprijateljstva, upozorio je Papa i pritom spomenuo i „izazove" prihvaćanja migranata i stranaca, zauzimanje za prava najslabijih, nerođenih ili starijih osoba.

Na kraju misnoga slavlja prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell najavio je da će se jubilarni X. svjetski susret obitelji održati 2021. godine u Rimu, gdje je održan i prvi na poticaj Ivana Pavla II. 1994. godine, te onaj u godini Velikoga jubileja 2000. Ostali susreti održani su u Rio de Janeiru, Manili, Valenciji, Mexicu, Milanu te u Philadelphiji u rujnu 2015. godine.

Phoenix Park, čiji počeci sežu u 12. stoljeće a za javnost je otvoren 1747. godine, prostire se na 700 hektara na kojima se između ostaloga nalazi predsjednička rezidencija, sportska igrališta, poznati Zoološki vrt, treći najstariji na svijetu, vrtovi i jezera. Ime parka na irskom znači "park čiste vode". Parkom dominira i veliki papinski križ podignut u spomen na misno slavlje koje je tamo 29. rujna 1979. s milijun i 200 tisuća hodočasnika predvodio sv. papa Ivan Pavao II.

Neposredno prije svog povratka u Vatikan s apostolskog putovanja u Irsku, Papa se u samostanu sestara dominikanki u Dublinu u nedjelju 26. kolovoza susreo s irskim biskupima. „Kao dobri očevi, želimo poticati i nadahnjivati, pomirivati i ujedinjavati, a iznad svega sačuvati sve dobro koje se prenosilo s koljena na koljeno u ovoj velikoj obitelji koja je Crkva u Irskoj", poručio je Papa biskupima. 

„Zahvalan sam na brizi koju pokazujete prema siromašnima, isključenima i potrebitima, kao što ste nedavno posvjedočili u svome pastoralnom pismu o beskućnicima i ovisnostima. Zahvalan sam vam i na pomoći koju pružate svojim svećenicima, čija se bol i obeshrabrenost zbog nedavnih skandala često ignoriraju", dodao je Papa.

„Jedna od čestih tema mog pohoda bila je, naravno, potreba da Crkva prepozna i evanđeoskom čestitošću i hrabrošću ispravi pogreške iz prošlosti vezane uz zaštitu ranjive djece i odraslih", nastavio je Papa.

„Posljednjih godina kao biskupski zbor pokazali ste svoju odlučnost ne samo u poduzimanju putova čišćenja i pomirenja sa žrtvama zlostavljanja, već i u utvrđivanju, uz pomoć Nacionalnog odbora za zaštitu djece u Crkvi u Irskoj, niza strogih pravila kako bi se zajamčila sigurnost mladih. Ovih smo se godina svi imali priliku izravno osvjedočiti u težinu i raširenost seksualnog zlostavljanja u različitim društvenim sredinama, a u Irskoj, kao i drugdje, iskrenost i čestitost kojim se Crkva odlučila suočiti s ovim bolnim poglavljem u svojoj povijesti može pružiti primjer i poziv čitavome društvu", rekao je Papa irskim biskupima.

„Neredi do kojih je došlo posljednjih godina stavili su na kušnju tradicionalno snažnu vjeru irskog naroda, no također su pružili mogućnost unutarnje obnove Crkve u ovoj zemlji i pokazali nove načine na koji se može zamisliti njezin život i poslanje", rekao je u nastavku Papa.

Prenošenje vjere u njezinu cjelovitom obliku i ljepoti predstavlja značajan izazov u kontekstu brzog razvoja društva, rekao je Papa, izrazivši uvjerenje da katoličke škole i vjeronaučni programi i dalje imaju nezaobilaznu ulogu u stvaranju kulture vjere i osjećaja misionarskog učeništva. 

„Istinska vjerska naobrazba traži vjerne i radosne učitelje, koji su kadri poučavati ne samo umove, već i srca Kristovoj ljubavi i molitvi. Izobrazba takvih učitelja i širenje programa trajne formacije bitni su za budućnost kršćanske zajednice, u kojoj će zauzeti laikat biti sve više pozvan donositi mudrost i vrijednosti svoje vjere u svom predanom zalaganju na različitim područjima društvenog, političkog i kulturnog života zemlje", rekao je Sveti Otac.

Papa je, na kraju, „u duhu crkvenog zajedništva" pozvao biskupe da „nastave promicati jedinstvo i bratstvo među sobom i, zajedno s vođama drugih kršćanskih zajednica, raditi i gorljivo moliti za pomirenje i mir među svim članovima irske obitelji".

Papa Franjo hodočastio je u nedjelju 26. kolovoza i u nacionalno svetište Naše Gospe od Knocka - Kraljice Irske na sjeverozapadu otoka gdje ga je dočekalo oko 45.000 hodočasnika s kojima je izmolio molitvu Angelusa. U tradicionalnom nagovoru vjernicima istaknuo je kako je u Kapeli ukazanja zagovoru Majke Božje povjerio sve obitelji svijeta, a na poseban način irske obitelji te joj darovao krunicu jer je u Irskoj važna tradicija moljenja krunice u obitelji. 

Poželio je da usred „vjetrova i oluja koje bijesne u našem dobu obitelji budu bedem vjere i dobrote koji odolijeva svemu što bi htjelo umanjiti dostojanstvo muškarca i žene stvorenih na Božju sliku i pozvanih na uzvišeno određenje vječnog života".

Sveti Otac kazao je kako joj je u molitvi pred njezinim kipom prikazao napose sve preživjele žrtve zlostavljanja od strane članova Crkve u Irskoj. „Ta otvorena rana postavlja pred nas izazov da budemo čvrsti i odlučni u težnji za istinom i pravdom. Molim Gospodinovo oproštenje za ove grijehe, za sablazni i izdaje koje su mnogi doživjeli u Božjoj obitelji", istaknuo je Papa. 

Molio je Presvetu Majku da svojim zagovorom prati sve koji su preživjeli bilo koji oblik zlostavljanja i da učvrsti svakog člana kršćanske obitelji u odlučnoj namjeri da se više nikada ne dopusti da se takve situacije dogode. Također je da svojim zagovorom prati i sve nas, „kako bismo uvijek težili pravdi i, koliko je to do nas, popravili štetu učinjenu tolikim nasiljem".

Papa je posebno pozdravio „drage ljude Sjeverne Irske" i zajamčio im svoju naklonost i blizinu u molitvi. „Molim Majku Božju da podupre sve članove irske obitelji da ustraju, kao braću i sestre, u djelu pomirenja.

Zahvalna srca zbog napretka na ekumenskom putu i značajnog porasta prijateljstva i suradnje među kršćanskim zajednicama, molim da svi Kristovi učenici nastave trajno ulagati napore za unapređenje mirovnog procesa i izgrađivanje skladnog i pravednog društva za svoju djecu, bilo da su kršćani, muslimani, Židovi ili bilo koje druge vjere: djeca Irske".

Nakon Angelusa Papa je posebno pozdravio muškarce i žene koji su u zatvoru u ovoj zemlji i zahvalio onima koji su mu pisali. 

misija / ika