Urbi et orbi 915

Sveti Otac s mladeži u Rimu: Djelima kažite 'ne' zlu i 'da' dobru

Sveti Otac s mladeži u Rimu: Djelima kažite 'ne' zlu i 'da' dobru
Papa s mladima na Trgu svetog Petra u Rimu / Max Rossi_REUTERS

Papa se izvrsno osjeća među mladima. To je došlo do izražaja sinoć na susretu sa sedamdesetak tisuća mladih okupljenih na starorimskom stadionu Circo Massimo, a i danas tijekom nedjeljnog susreta s hodočasnicima na Trgu sv. Petra. 

Mladima je jučer preporučio da budu hodočasnici na putu snova, a danas ih je pozvao da među svojim vršnjacima svjedoče radost bratstva i crkvenog zajedništva što su ga iskusili ovih dana tijekom svog hodočašća i molitve te da svakog dana djelima kažu „ne" zlu i „da" dobru . U svom nedjeljnom nagovoru Papa je, pozivajući se na sv. Pavla, poručio svima da ne ražaloste Duha Svetoga kojim su opečaćeni za dan otkupljenja

Svi smo primili Svetoga Duha Božjega na sakramentima krštenja i krizme. Da ga ne bismo razočarali, potrebno je – kaže Papa – dosljedno živjeti s danim obećanjima koja imaju dvostruko značenje. S jedne strane odricanje od zla, a s druge prihvaćanje dobra. To znači - objasnio je nadalje papa Franjo – odricati se napasti, grijeha i sotone. Drugim riječima: reći „ne" kulturi smrti, koja se očituje u izbjegavanju stvarne sreće i prihvaćanju krivih i prividnih oblika sreće, koji se predstavljaju lažju, prijevarama, nepravdama i prezirom drugih. 

Novi život što nam je dan na krštenju i koji izvire iz Duha Svetoga odbija podjele i razdora. Stoga valja skinuti sa srca sve oblike grubosti, prezira, srdžbe, vike i klevetanja. To su elementi, koji – prema riječima pape Franje – uznemiruju radost Duha Svetoga, truju srca i dovode do kleveta protiv Duha Svetoga i protiv bližnjega. Nije međutim dosta ne činiti zlo da bi mogli biti dobri kršćani – primijetio je nadalje Papa te istaknuo kako je potrebno prihvatiti i činiti dobro. 

Mnogi često ističu kako ne čine nikome zlo. To je dobro, ali pitam se – kaže Papa – čine li dobro ili se njihov život odvija ravnodušno, apatično i hladnokrvno. To se suprotstavlja Evanđelju i blagoj ćudi mladih, koji su po prirodi dinamični, strastveni i odvažni. 

Papa ih je pozvao da budu protagonisti dobra, da se ne smatraju zadovoljnima što ne čine zlo, jer smo svi odgovorni za dobro koje nismo učinili. Nije dosta ne mrziti. Moramo znati opraštati. Nije dosta ne gajiti zlopamćenje, već treba moliti za neprijatelje, nije dosta izbjegavati podjelu, već treba stvarati mir tamo gdje ga nema; nije dosta ne ogovarati druge, već valja prekinuti razgovor kada se drugi ogovaraju. Ako se ne suprotstavljamo zlu, onda ga šutke hranimo – kaže Papa te dodaje da je potrebno intervenirati tamo gdje se stvara zlo, jer zlo se širi, gdje nema odvažnih kršćana. 

Obraćajući se izravno mladima, od kojih su mnogi došli pješke iz raznih talijanskih biskupija na susret s Papom, Sveti Otac je primijetio kako su se dobro izvježbali te ih pozvao da i dalje hodaju u ljubavi. „Idimo zajedno prema Biskupskoj sinodi, koja će se odvijati pod geslom: „Mladi, vjera i razlučivanje poziva" – rekao je i zazvao u pomoć Gospu da podrži svakog pojedinačno kako bi svakog dana djelima mogli reći „ne" zlu i „da" dobru.

Papa Franjo sudjelovao je 11. kolovoza na bdjenju s više od 70 tisuća mladih iz svih talijanskih biskupija koji su se okupili u Rimu. U govoru Papa je pozvao mlade da budu odvažni na njihovu putu vjere i u pomaganju onima koji su u mraku, izvijestio je Engleski program Radio Vatikana. 

Papa je ohrabrio mlade da "trče prema Isusu i braći i sestrama" srca punih ljubavi, vjere i radosti. Potaknuo ih je da na životnome putu vjere ne hodaju, nego idu žurnim korakom i smjelim skokovima. Papa Franjo je mladima poručio da je potrebna hrabrost za sanjati i ostvarivati Kraljevstvo nebesko. 

Kršćani nisu pozvani biti stidljivi pred patnjom, porazom i smrću, jer nam je "Bog dao najveću snagu nad svim nepravdama i ljudskim slabostima: Isus je pobijedio smrt dajući svoj život za nas". Ta nas moć potiče da tražimo našu braću i sestre bez obzira u kakvome se mraku nalaze. Mladima je papa Franjo govorio o snazi Isusova uskrsnuća za svu povijest, ističući da svagdje gdje je život ugrožen, gdje vladaju nasilje, rat i bijeda, gdje su ljudi ponižavani i gaženi, tamo još uvijek može biti obnovljena nada u život.

Odgovarajući na pitanja mladih papa Franjo je okupljene mlade potaknuo da se usude sanjati o svojoj budućnosti te da razmisle otkuda ti snovi dolaze jer „veliki snovi" poput onih biblijskih, veliki su jer uključuju sve.

Veliki snovi uključuju, otvoreni su prema drugima, dijele i stvaraju novi život, rekao je Papa, potičući mlade da ne budu zarobljeni snovima nego da traže učitelje koji će im pomoći da ih shvate i polako ostvaruju. Jedna je djevojka postavila pitanje o teškoćama vezanim uz planiranje vlastite budućnosti koja uključuje trajne obveze i pritisak koji osjeća da najprije planira svoju profesionalnu budućnost. Biti sposoban odlučiti za sebe je najveći izraz slobode, rekao je Papa, dodajući da je ta djevojka ukazala na problem. 

Svaki izgovor da odgodimo konačnu odluku „zaustavlja nas, ne dozvoljava nam da krenemo naprijed, ne dozvoljava nam sanjati, oduzima nam slobodu". Osvrnuvši se na biblijsku sliku muškarca i žene koji su zajedno slika Božja, Papa je mladima poručio da se ne boje razmišljati o ljubavi, ali ljubavi koja preuzima rizike, vjernoj ljubavi, ljubavi koja potiče vlastiti rast i rast drugoga. 

Na pitanje mladića o vjeri i traženju smisla u Crkvi koja, kako je rekao, zbog skandala postaje nevjerodostojna, papa Franjo je odgovorio da je i on ukazao na ranu. Njegovo pitanje, rekao je Papa, traži od svih nas „pastira i vjernika, da pratimo, slušamo i svjedočimo". 

Ilustrirao je to s vlastitim iskustvom kada ga je jedan sudionik susreta Svjetskog dana mladih u Krakovu zapitao što bi mogao reći kolegi s fakulteta koji je agnostik kako bi shvatio da je naša vjera prava. Odgovorio sam, rekao je papa Franjo, da je posljednje što treba činiti nešto govoriti. „Počnite živjeti kao kršćanin i pitat će vas zašto tako živite", nastavio je Papa i zatražio od svakoga pojedinačno da se zapitaju kako svjedoče svoju vjeru jer Crkva bez svjedoka je samo dim.

Dvodnevni događaj pod geslom "Ovdje smo" organizirao je Nacionalni ured za pastoral mladih Talijanske biskupske konferencije. To je i svojevrsna kulminacija hodočašća koje je više od 40 tisuća mladih započelo 3. kolovoza kroz svoje biskupije pod geslom „Hodočašće tisućama putova". Susret se održavao kao svojevrsna priprava listopadske Sinode o mladima te Svjetskog dana mladih u Panami.

misija / ika