Urbi et orbi 1345

Papa zbog pedofilije razriješio fra Gracijana iz svećeničkog reda

Papa zbog pedofilije razriješio fra Gracijana iz svećeničkog reda
Fra Gracijan Gašperov (desno) na duhovnim vježbama s donedavnom subraćom fratrima

Katolička agencija IKA javlja da je splitskom fratru Gracijanu Stipi Gašperovu, optuženom za seksualno zlostavljanje, trajno zabranjeno slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup u ime Crkve.

U priopćenju Provincijalat franjevaca konventualaca stoji: "Sveti Otac Franjo je 28. lipnja, nakon što je primio izvješće od Kongregacije za nauk vjere, otpustio fra Gracijana Stipu Gašperova iz Reda franjevaca konventualaca, razriješivši ga svih obveza koje proizlaze iz svetoga reda, također i onih vezanih uz redovničke zavjete, čime se ujedno fra Gracijanu S. Gašperovu trajno zabranjuje slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup u ime Crkve".

Dana 1. kolovoza ovaj je dekret uručen Gracijanu Stipi Gašperovu, koji je svojim potpisom potvrdio da ga prihvaća.

Podsjetimo da je "Slobodna Dalmacija" otkrila ovaj slučaj i opsežno donosila svjedočanstva žrtava i jedne svjedokinje o seksualnom zlostavljanju petorice dječaka i mladića, zbog kojeg se protiv svećenika fratra vodio crkveni postupak prethodne istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji je završen 11. svibnja, a 14. svibnja dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu koja je zaključke proslijedila Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

misija