Urbi et orbi 881

Papa prihvatio ostavke nadbiskupa Wilsona i kardinala McCarricka

Papa prihvatio ostavke nadbiskupa Wilsona i kardinala McCarricka
Nadbiskup Adelaida u Australiji, Philip Edward Wilson, osuđen je zbog prikrivanja pedofilije / REUTERS

Papa Franjo prihvatio je u ponedjeljak ostavku australskog nadbiskupa koji je osuđen na godinu dana zatvora zbog prikrivanja pedofilije, objavila je u priopćenju Sveta Stolica.

"Sveti otac je prihvatio ostavku nadbiskupa Adelaida Philipa Edwarda Wilsona i razriješio ga svih pastoralnih dužnosti", objavio je Vatikan.

Nadbiskup Wilson, (67), osuđen je početkom srpnja na godinu dana zatvora nakon što je u svibnju proglašen krivim za prikrivanje zlodjela koja je sedamdesetih godina počinio Jim Fletcher, svećenik i notorni pedofil.

Wilson je tijekom sudskog procesa uzeo dopust, odbijajući podnijeti ostavku u očekivanju priziva, što je nagnalo premijera Malcolma Turnbulla da zatraži intervenciju Vatikana.

On je u četvrtak pozvao papu Franju da otpusti spomenutog nadbiskupa koji je postao najviše rangirani vjerodostojnik u svjetskoj katoličkoj hijerarhiji kojeg je kaznilo civilno pravosuđe.

"Trebao je podnijeti ostavku te je došlo vrijeme da ga Papa otpusti", kazao je on novinarima. "Dobar broj čelnika zatražio je njegovu ostavku, jasno je da mora podnijeti ostavku i mislim da je sada došlo vrijeme da najviši autoritet crkve djeluje i otpusti ga", poručio je prošli tjedan premijer.

Nakon čitavog desetljeća optužbi na račun svećenika pedofila Fletchera, australska vlada je popustila pod pritiscima i 2012. osnovala povjerenstvo koje je istražilo kako su institucije reagirale na optužbe za zločin pedofilije, zaključivši da su potpuno "podbacile u svojoj zadaći" zaštite djece.

Theodore McCarrick, 88-godišnji umirovljeni vošingtonski nadbiskup, nije više kardinal. Papa Franjo je prihvatio njegovu ostavku – izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice – i naredio njegovu suspenziju od obavljanja svih javnih službi, s obvezom boravka u kući koja će mu biti određena, u kojoj će živjeti u molitvi i pokori sve dok se optužbe koje mu se upućuju ne istraže u redovitom kanonskom postupku. Sinoć je, naime, Sveti Otac primio pismo u kojemu je McCarrick podnio ostavku na člana Kardinalskoga zbora – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Već je prošloga mjeseca Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, prema uputama pape Franje dao nalog da kardinal McCarrick ne obavlja javno svoju svećeničku službu. Ta je odluka uslijedila nakon zaključaka povjerenstva njujorške nadbiskupije koje je ustanovilo da su vjerodostojne i utemeljene optužbe upućene McCarricku za seksualno zlostavljanje maloljetnika prije više od 45 godina, kada je bio svećenik u New Yorku. McCarrick je prihvatio tu odluku iako se izjašnjavao nedužnim.

misija / hina / ika