Urbi et orbi 1315

U Nikaragvi napadnuti biskup, kardinal i nuncij

U Nikaragvi napadnuti biskup, kardinal i nuncij
Ozlijeđen pomoćni biskup Manague Silvio Jose Baez (izvor: Vatican Media)

Ispred bazilike Sv. Sebastijana u Diriambi u Nikaragvi napadnuti su 9. srpnja nadbiskup Manague kardinal Leopold Brenes, pomoćni biskup Silvio Jose Baez i apostolski nuncij Waldemar Stanislaw Sommertag.

Opkolile su nas gnjevne skupine koje su željele ući u baziliku, ranili su me u ruku, udarili u trbuh, istrgli mi biskupska obilježja i verbalno me napali. Dobro sam zahvaljujući Bogu. Bazilika je oslobođena zajedno s onima koji su bili tamo. Hvala svima na solidarnosti i molitvi, napisao je na Facebooku biskup Baez, prenosi Vatican News.

Njih trojica zajedno s drugim vjerskim službenicima došli su pomoći mjesnim svećenicima koji su prihvatili skupinu protivnika vlasti, sklonivši ih u baziliku. Deseci napadača i nekoliko pripadnika paravojnih provladinih skupina, urlajući „ubojice" i „teroristi" na kardinala Brenesa i na skupinu koja ga je pratila, napali su vjerske službenike, ozlijedili biskupa Baeza u ruku i mons. Miguela Mantica u vrat. Napadnuto je i nekoliko novinara koji su bili u bazilici, te su im ukradeni mobiteli i fotografski aparati.

Kardinal Brenes, koji je ujedno i predsjednik Nikaragvanske biskupske konferencije, rekao je novinarima da je bio sretan zbog uvreda, zbog svojih slabosti, zbog toga što je pretrpio, zbog progonstva koje je podnio, jer to je ono što je trpio Krist dodajući da „kada je čovjek najslabiji, tada je jak".

Nikaragvanska biskupska konferencija u priopćenju je oštro osudila taj događaj: „Crkva u Nikaragvi odbacuje i duboko žali zbog fizičkog i verbalnog napada na biskupe. Izaslanstvo biskupa ispunilo je poslanje Isusa Krista ostajući uz narod koji trpi, čineći pastoralni posjet svećenicima i vjernicima na području koje je žrtva policije, paravojnih skupina i sukoba koji izazivaju smrt i bol.

Nikaragvanski biskupi primili su izraze solidarnosti Kostarikanske biskupske konferencije koja je predvođena nadbiskupom San Josea Joseom Rafaelom Quirosom osudila neprestanu represiju nikaragvanske Vlade nad svojim narodom.

Tijekom prošlog vikenda gradovi Diriamba i Jinotepe bili su poprište nasilnih napada interventnih policijskih jedinica i paravojnih skupina koji su prouzročili najmanje 14 poginulih kojima treba pridružiti više od 300 ubijenih od početka uličnih prosvjeda prošlog travnja. Biskupi su kao posrednici tražili nove izbore. Predsjednik države Daniel Ortega objavio je da ne namjerava ponoviti izbore i na taj način zaustavio nacionalni dijalog koji je prethodno pokrenut kako bi se pokušali zaustavili prosvjedi.

U korijenu nasilja je mirovinska reforma koju je predložila marksistička sandinistička Vlada predsjednika Ortege i koja je predviđala povećanje doprinosa, te smanjenje mirovina u odnosu na prošlost. Premda je kasnije bila povučena, mjera je izazvala narodne prosvjede koji su jasno tražili ostavku Predsjednika koji je na vlasti od godine 2006. nakon što je promijenio Ustav ukidanjem ograničenja od dva predsjednička mandata.

misija / ika