Urbi et orbi 245

Papa o klimatskoj krizi: Nastavite rad na radikalnoj promjeni

Papa o klimatskoj krizi: Nastavite rad na radikalnoj promjeni
Papa Franjo primio sudionike međunarodne konferencije o temi „Spašavanje našega zajedničkog doma i budućnost života na Zemlji" (Vatican Media)

Papa Franjo primio je 6. srpnja sudionike međunarodne konferencije o temi „Spašavanje našega zajedničkog doma i budućnost života na Zemlji" koju je organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja u prigodi treće obljetnice objavljivanja Papine enciklike „Laudato si'", izvijestio je Vatican News.

Kako bi se spriječila realna opasnost da budućim generacijama ostavimo ruševinu, pustoš i smeće, nužno je sustavno i usredotočeno nastojanje usmjereno prema cjelovitoj ekologiji, istaknuo je Papa.

Podsjetio je da će se u poljskom gradu Katowice u prosincu ove godine održati Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama i ona bi mogla biti prekretnica na putu koji je započeo Pariški sporazum iz 2015. godine. Svi znamo da se mnogo toga treba učiniti kako bi se proveo taj sporazum. Sve vlade trebaju nastojati poštovati obveze koje su preuzele u Parizu kako bi izbjegle najgore moguće posljedice klimatske krize. Smanjenje stakleničkih plinova zahtijeva iskrenost, hrabrost i odgovornost, prvenstveno od strane onih država koje su moćnije i koje najviše zagađuju. Ne možemo si priuštiti gubljenje vremena, upozorio je papa Franjo.

Istaknuo je da nisu samo države pozvane uključiti se u taj proces: lokalne vlasti, civilno društvo, gospodarske i vjerske institucije mogu poticati kulturu i prakse cjelovite ekologije. Izrazio je nadu da će događaji kao što je globalni akcijski samit o klimi koji će se u rujnu održati u San Franciscu, pružiti adekvatne odgovore.

Papa je uputio na ono što su on i ekumenski patrijarh Bartolomej napisali u zajedničkoj poruci za Svjetski dan stvorenoga 2017. godine: „Uvjereni smo da bez davanja prednosti solidarnosti i služenju ne može postojati istinsko i trajno rješenje za izazov ekološke krize i klimatskih promjena, bez usklađenoga i zajedničkog odgovora, bez prihvaćanja zajedničke odgovornosti koja je kadra tražiti račun za ono što se čini".

Sveti Otac zatim je istaknuo da i financijske ustanove igraju važnu ulogu.

Za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja potrebna je promjena financijske paradigme. Međunarodne organizacije, poput Međunarodnoga monetarnog fonda i Svjetske banke, mogu promicati učinkovite reforme za uključiviji i održiviji razvoj. Nada je da će financijski sustav ponovno postati sredstvo upravljeno podupiranju istinskog razvoja i skrbi za okoliš.

Papa je također primijetio da i religije, posebno kršćanske Crkve, imaju ključnu ulogu u podržavanju i poticanju „ekološkog obraćenja". Glavni su akteri također mladi ljudi i autohtoni narodi koji su na čelu promicanja cjelovite ekologije, a također su u središtu predstojećih dviju biskupskih sinoda Katoličke Crkve.

S jedne strane, „mladi od nas traže promjenu. Pitaju se kako je moguće težiti za tim da se gradi bolja budućnost, a pritom ne misliti na krizu okoliša i trpljenja isključenih (LS, 13)". Mladi će se suočiti s posljedicama sadašnje okolišne i klimatske krize. Prema tome, međugeneracijska solidarnost nije neobvezna, nego temeljno pitanje pravde jer svijet koji smo primili pripada također onima koji će doći poslije nas (usp. LS, 159).

Papa je potom upozorio da je žalosno i bolno vidjeti kako se domorodačkim narodima oduzima zemlja i kako njihove kulture gaze grabežljivi stav i novi oblici kolonijalizma, koji su pojačani kulturom odbacivanja i konzumizma. Za njih zemlja nije obična roba, nego Božji dar i dar njihovih predaka koji tamo počivaju, sveto mjesto s kojim trebaju komunicirati ako žele zadržati svoj identitet i vrijednost, istaknuo je Papa, potičući na kraju prisutne da nastave rad na radikalnoj promjeni koju zahtijevaju sadašnje prilike jer nepravda nije nepobjediva.

misija / ika