Urbi et orbi 814

Papin apel povodom Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji

Papin apel povodom Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji
FOTO REUTERS / Tony Gentile

Papa Franjo uputio je na kraju današnje opće audijencije apel povodom početka Svjetskoga nogometnog prvenstva koje se održava u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja.

„Sutra je otvorenje Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji. Želim uputiti srdačan pozdrav nogometašima i organizatorima, kao i svima onima koji će posredstvom sredstava društvene komunikacije pratiti ovaj događaj koji nadilazi sve granice. Neka ta važna sportska manifestacija bude prigoda za susret, dijalog i bratstvo između različitih kultura i religija, potičući solidarnost i mir među narodima", poručio je Papa.

Papa Franjo na današnjoj je katehezi na općoj audijenciji započeo novi ciklus kateheza posvećen Božjim zapovijedima. Tumačeći odlomak iz Markova Evanđelja o mladiću koji pita Isusa što mu je činiti da baštini život vječni (10, 17-21), Papa je primijetio kako se u tome pitanju krije izazov svakog, pa i našega života: želja za životom u punini, za životom koji nema kraja. Ali što nam je činiti da do njega prispijemo? Kojim putem trebamo ići? Živjeti istinski, živjeti plemenitim životom… Koliki mladi pokušavaju „živjeti" a zatim se unište vraćajući se natrag površnim stvarima, primijetio je Papa.

Neki misle da je bolje zatomiti taj poticaj - poticaj za život - jer je opasan, rekao je u nastavku Papa uputivši poruku mladima: naš najgori neprijatelj nisu konkretni problemi, ma kako ozbiljni i dramatični bili. Najveća opasnost u životu je loš duh prilagodbe koji nije blagost ili poniznost, već osrednjost, bojažljivost. Ima li mladi čovjek koji je utonuo u osrednjost budućnost ili ne? Mlade treba resiti krotkost, snaga a nipošto bojažljivost, osrednjost, rekao je Papa podsjetivši na riječi blaženog Pier Giorgia Frassatija koji je rekao da moramo živjeti, a ne životariti. Moramo se moliti Nebeskom Ocu za današnje mlade ljude da im udijeli dar zdravog nemira.

Mladi čovjek treba u životu uvijek ići naprijed, biti nemiran, osjećati zdravi nemir, imati sposobnost da ne bude zadovoljan životom bez ljepote, bez boje. Ako mladi ljudi ne budu žudjeli za autentičnim životom, pitam se, gdje to onda čovječanstvo ide? Gdje će ići svijet ići s mladima koji miruju i ne osjećaju u sebi taj nemir?, zapitao se Papa.

Gospodin Isus daruje ispunjenje, došao je zbog toga. Taj je čovjek morao doći do praga jednog skoka, gdje se otvara mogućnost da prestane živjeti od sebe samoga, od vlastitih djela, od vlastitih dobara i – upravo zato što mu nedostaje puni život – ostaviti sve i nasljedovati Gospodina.

Da može birati između originala i kopije, zar bi itko izabrao kopiju? Evo izazova: naći original života, a ne kopiju. Isus ne nudi surogate, već pravi život, pravu ljubav, pravo bogatstvo! Kako će nas mladi slijediti u vjeri ako ne vide da mi biramo original, ako vide da smo naviknuti na neadekvatne mjere? Ružno je vidjeti polovične kršćane, kršćane – dopuštam si upotrijebiti tu riječ – „patuljke"; odrastu do određenog uzrasta i dalje ne; kršćane malena, zatvorena srca. Potreban nam je primjer nekoga tko me poziva na jedan „onkraj", na nešto „više", rasti malo više, rekao je Papa.

Danas u 13 sati, ravnatelj Tiskovnog ureda svete Stolice, Greg Burke, održao je brifing posvećen 25. sastanku kardinalâ savjetnikâ sa Svetim Ocem Franjom, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.
Vijeće kardinala sastajalo se tijekom tri dana, od ponedjeljka 11. do srijede 13. lipnja. Svi su članovi bili prisutni, osim kardinala Georgea Pella.
Sveti Otac jutros nije bio prisutan zbog opće audijencije.
Sjednice su se održavale prije podne od 9 do 12.30 sati i popodne od 16.30 do 19 sati.

Veliki dio rada Vijeća bio je posvećen ocjenjivanju nacrta nove apostolske konstitucije o Rimskoj kuriji, čiji je privremeni naslov Praedicate evangelium. Vijeće kardinala pripremilo je prvi tekst koji će biti predan Svetom Ocu kako bi mogao iznijeti opažanja koja bude smatrao prikladnima, korisnima i potrebnima.
Vijeće je zaključilo kako su, prema načelu postupnosti, različiti dijelovi reforme Kurije već provedeni tijekom petogodišnjeg rada.

Tajnik Vijeća za ekonomiju mons. Brian Ferme predstavio je reformu financijsko-organizacijskog ustroja Svete Stolice i Guvernatorata. Nadalje, nakon što su ilustrirani ciljevi i temeljna načela, među kojima izbjegavanje rasipanja, promicanje transparentnosti, osiguravanje ispravne primjene računovodstvenih načela, poštujući načelo dvostruke kontrole i međunarodnih standarda, mons. Ferme je istaknuo sljedeće pozitivne rezultate:
- jedinstveni postupak pripreme predračuna i završnog računa;
- veća pozornost na troškove;
- veća suradnja i razumijevanje financijske reforme;
- postupna promjena mentaliteta u pogledu transparentnosti i knjigovodstva.

Na kraju je kardinal Sean Patrick O'Malley, OFM Cap. upoznao prisutne s daljnjim radom Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika.
Sljedeći sastanak kardinalskog vijeća održat će se do 10. do 12. rujna ove godine.

misija / ika