Urbi et orbi 933

Članovi Međunarodne teološke komisije na zasjedanju u Splitu

Članovi Međunarodne teološke komisije na zasjedanju u Splitu
Dio članova Komisije s nadbiskupom Marinom Barišićem

Dio članova Međunarodne teološke komisije, kojima je povjereno da razmatraju o temi „Sloboda vjerovanja“, od 11. do 13. lipnja 2018. borave u Splitu na svom redovitom zasjedanju.

Deset uglednih teologa, svećenika i laika, iz Australije, Kanade, Južne Koreje, Toga, Francuske, Belgije, Austrije, Italije, Španjolske i Hrvatske, uz radni dio zasjedanja, imali su prilike razgledati i grad Split. U zgradi Nadbiskupskog ordinarijata, u ponedjeljak 11. lipnja, primio ih je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Susretu su nazočili i o. Sergea-Thomasa Bonino O.P., generalni tajnik Komisije i pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nedjeljko Ante Ančić.

Mons. Barišić im je izrazio dobrodošlicu u grad Split i Splitsko-makarsku nadbiskupiju te im je zaželio plodonosan rad. Također, upoznao ih je sa bogatom poviješću Splita i Nadbiskupije te vjerničkim životom na ovim prostorima. 

Članovi komisije, predvođeni hrvatskim domaćinom, rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, nadbiskupu su približili važnost njihove teme rada, sloboda vjerovanja, koja je danas u mnogim dijelovima svijeta ugrožena iako slovi za jedno od temeljnih ljudskih prava. 

Istaknuto je da je ista podkomisija prije dvije godine svoje zasjedanje imala i u Dubrovniku odakle su kućama ponijeli jako lijepa iskustva, stoga su ponovili svoj dolazak u Hrvatsku, ovaj put u Split, kako bi još bolje upoznali našu domovinu i mjesnu Crkvu.

Međunarodna teološka komisija nastala je nakon Drugog vatikanskog koncila i plod je sinodalnosti koja se već tada ostvarila sa željom da teolozi iz cijeloga svijeta budu oni koji će pomagati Svetoj Stolici, posebice Papi u razmišljanju i razmatranju određenih teoloških tema. 

Komisija djeluje pri Kongregaciji za nauk vjere i njen predsjednik uvijek je prefekt Kongregacije, a prvi među njima bio je i naš kardinal Franjo Šeper. Već skoro 50 godina komisija ima 30 članova. Članovi komisije mogu biti svećenici i laici, a mandat im traje pet godina i može je jedanput produžiti.

Aktualna teološka komisija počela je s radom 2013. godine, a završava 2019. Završno zasjedanje trebalo bi biti u Rimu na jesen 2018. godine. Podijeljena je u tri potkomisije sa po deset članova i svaka se bavi jednom temom kroz tog razdoblje, a teme se određuju zajedničkim odabirom kojeg potvrđuje Kongregacija. 

Trenutno, Komisija proučava teme: Sinodalnost, Vjera i sakramenti te Sloboda vjerovanja. Vatikan je nedavno već objavio prvi dokument o sinodalnosti, a do kraja zasjedanja bit će objavljena i preostala dva dokumenta.

misija / kristina bitanga