Urbi et orbi 868

Na kraju audijencije Papa pozvao vjernike na molitvu Srcu Isusovu

Na kraju audijencije Papa pozvao vjernike na molitvu Srcu Isusovu
FOTO REUTERS / Stefano Rellandini

Papa Franjo pozvao je danas vjernike na molitvu Srcu Isusovu. „U petak se slavi svetkovina Presvetog Srca Isusova. Pozivam vas da se tijekom čitavog mjeseca lipnja molite Srcu Isusovu i da svojom blizinom i ljubavlju budete potpora svojim svećenicima, kako bi bili slika tog Srca punog milosrdne ljubavi", rekao je Papa u pozdravu vjernicima na talijanskom jeziku na kraju današnje opće audijencije.

Dar Duha Svetoga ulazi u nas i donosi svoj plod, da bismo ga mi zatim mogli davati drugima, rekao je papa Franjo u današnjoj katehezi na općoj audijenciji. Nastavljajući razmišljanje o sakramentu potvrde, Sveti je Otac govorio o plodovima koje po daru Duha Svetoga sazrijevaju u potvrđenicima, vodeći ih do toga da i sami postanu darom za druge.

Moramo uvijek primati da bismo davali: nikada ne smijemo primati i držati stvari u sebi, kao da bi duša bila skladište. Božje milosti se primaju zato da ih se daje drugima. Djelovanju Duha Svetoga je, dakle, svojstveno to da svoje „ja" izbacimo iz središta i otvorimo se „nama" zajednice: primati da bismo davali. Nismo mi u središtu: mi smo oruđe tog dara za druge, rekao je Papa.

„Dovršavajući u krštenicima suobličenje Kristu, potvrda ih čvršće ujedinjuje kao žive udove mističnog tijelu Crkve. Poslanje Crkve u svijetu ostvaruje se doprinosom svih onih koji su dio nje. Neki misle da u Crkvi postoje gospodari: papa, biskupi, svećenici, a tu su zatim i ostali. Ne: Crkva smo svi mi! I svi imamo zadaću posvećivati jedni druge, brinuti se za druge", rekao Papa dodavši kako moramo „zamišljati Crkvu kao živi organizam, sastavljen od osoba koje poznajemo i s kojima zajedno putujemo, a ne kao apstraktnu i daleku stvarnost".

U nastavku kateheze Papa je istaknuo kako na potvrdi primamo Duha Svetoga i mir: onaj mir koji moramo davati drugima. Međutim događa se, rekao je Papa, da vjernici na misi daju znak mira jedni drugima a čim izađu iz crkve počinju ogovarati i tračati druge, „derati kožu" s drugih, kako je slikovito rekao Papa. A tračanja su ratovi. To se ne smije! Ako smo primili znak mira snagom Duha Svetoga, moramo biti muškarci i žene mira a ne jezikom razarati mir koji je dao Duh Sveti. Jadan Duh Sveti, koliko ima posla s nama koji imamo tu naviku tračati druge! Tračanje nije djelo Duha Svetoga, nije djelo jedinstva Crkve. Tračanje uništava ono što čini Bog. Molim vas prestanimo s tračanjima!, pozvao je Sveti Otac.

Nitko ne prima potvrdu samo radi sebe samog, već zato da surađuje u duhovnom rastu drugih, primijetio je Papa pozvavši krizmanike „da Duha Svetoga ne „zatvaraju u krletku", da ne pružaju otpor Vjetru koji puše kako bi ih potaknuo da kroče u slobodi, da ne guše goruću Vatru ljubavi koja dovodi do toga da čovjek život utroši za Boga i za braću". „Neka Duh Sveti udijeli svima nama apostolsku hrabrost prenošenja evanđelja, djelima i riječima, onima koje susrećemo na našemu putu. Djelima i riječima, ali dobrim riječima: onima koje izgrađuju. Ne riječima ogovaranja koje uništavaju. Molim vas, kad izlazite iz crkve sjetite se da je primljeni mir zato da ga se daje drugima: a ne zato da ga se uništava ogovaranjem", rekao je Papa na kraju današnje kateheze.

Molitvenu nakanu za mjesec lipanj papa Franjo je posvetio društvenim mrežama i internetu. Objavio ju je putem videoporuke na španjolskom jeziku koja je prevedena na sedam jezika, a realizirala ju je Papina svjetska molitvena mreža.

Nakon naslova, koji glasi „Da bi društvene mreže podupirale solidarnost i poštovanje drugoga u njegovoj različitosti“, Papa je podsjetio na poruku za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2016. godine te istaknuo da je Internet Božji dar, ali i velika odgovornost, a potom objasnio da su komunikacija, njezina mjesta i sredstva, mnogim ljudima proširili obzore.

Papa stoga poziva, kako je već učinio povodom Svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija 2014. godine, da se iskoriste mogućnosti za susret i solidarnost koje nam nude društvene mreže. Zbog toga je ponovno izrazio želju da digitalna mreža ne bude mjesto otuđenja. Neka ona bude konkretno mjesto, mjesto bogato čovječnošću – ponovno je napomenuo papa Franjo, kako je već učinio 2016. godine.

Molimo se zajedno da društvene mreže ne obezvrijede našu osobnost, nego podupru solidarnost i poštovanje drugoga u njegovoj različitosti – potaknuo je na kraju papa Franjo.

misija / ika