Urbi et orbi 595

Sveti Otac: Euharistija je naša 'rezervacija' za nebesku gozbu

Sveti Otac: Euharistija je naša 'rezervacija' za nebesku gozbu
Papa blagoslivlja Presvetim oltarskim sakramentom u Ostiji / VATICAN MEDIA

Euharistija je naša „rezervacija" za nebesku gozbu, istaknuo je papa Franjo na svečanom euharistijskom slavlju 3. lipnja u lučkom gradiću Ostiji, nedaleko od Rima, javlja Hrvatski program Radio Vatikana. Bio je to prvi put nakon 1981. godine da jedan Petrov nasljednik nije predvodio tijelovsku procesiju sada već tradicionalnom rutom od Lateranske bazilike do bazilike Svete Marije Velike u Rimu.

Papa je u propovijedi promišljao o tome kako Gospodin svojim učenicima u euharistiji pripravlja mjesto i hranu. Također je pozvao stanovnike toga lučkog gradića da razvežu čvorove koji nas vežu uz vezove straha i depresije. Isus želi da se sruše zidovi ravnodušnosti i tihog dosluha; da se ukloni ograda ugnjetavanja i samovolje; da se oslobode putovi pravednosti, pristojnosti i zakonitosti, istaknuo je Papa.

Napomenuo je da nam gradska plaža govori koliko je lijepo otvoriti naša srca i krenuti novim životnim smjerom. Euharistija nas poziva da se prepustimo Isusovu valu, da ne budemo privezani uz plažu čekajući da se nešto pojavi, nego isploviti slobodni, hrabri i ujedinjeni.

Papa Franjo također je govorio o „pripravnosti" i njezinoj ulozi u prigodnom evanđeoskom odlomku (Mk 14, 12-16.22-26). Rekao je da Isus, i na Posljednjoj večeri i nakon uskrsnuća, neprekidno podsjeća svoje učenike da budu pripravni. Još važnije, Isus im govori da im pripravlja mjesto i hranu.

„Veliko blagovalište, prostrto i spremljeno" iz Evanđelja naš je prostrani i veliki dom ovdje na zemlji, Crkva, gdje ima, i treba biti, mjesta za sve. Papa je rekao da Isus također rezervira mjesto za nas na visini, na nebu, kako bismo mogli biti s njim i jedni s drugima zauvijek.

Papa Franjo zatim je napomenuo da je hrana koju Isus priprema kruh u kojem nam daje samoga sebe. Isus nam u euharistiji daruje i mjesto i hranu.

Isus nam pripravlja mjesto ovdje na zemlji jer je euharistija živo srce Crkve. Rađa je i preporađa, okuplja je i daje joj snagu. No, euharistija nam također pripravlja mjesto na visini u vječnosti, ta ona je Kruh nebeski, rekao je Sveti Otac dodajući da taj kruh miriše na vječnost i ispunjava naša najveća očekivanja te hrani naše najljepše snove. Kruh nebeski zalog je vječnog života, konkretno iščekivanje onoga što nas tamo očekuje, zaključio je Papa.

misija / ika