Urbi et orbi 1394

Papa imenovao nadbiskupa Hosera apostolskim vizitatorom Međugorja

Papa imenovao nadbiskupa Hosera apostolskim vizitatorom Međugorja
Nadbiskup Henryk Hoser s provincijalom fra Miljenkom Štekom i župnikom fra Marinkom Šakotom u Međugorju / DENIS JERKOVIĆ_CROPIX

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u podne, 31. svibnja 2018., vijest da je papa Franjo imenovao nadbiskupa Henryka Hosera, S.A.C., umirovljenoga biskupa Varšave-Praga (Poljska), apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis (na raspolaganju Svetoj Stolici).

Radi se o isključivo pastoralnoj službi, nastavljajući se na misiju Posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena Mons. Hoseru 11. veljače 2017. i koju je on dovršio u prethodnim mjesecima.

Svrha je poslanja apostolskoga Vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost, stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice koje je objavljeno na talijanskome i hrvatskom jeziku.

Poljski nadbiskup prošle godine od Svetog Oca dobio je misiju pratiti pastoralni rad s brojnim vjernicima koji dolaze u ovo svjetski poznato hodočasničko mjesto.
Hoser je u medijskim istupima čak ustvrdio kako bi prva ukazanja Gospe u Međugorju, koja su se dogodila u proljeće 1981. godine, mogla biti priznata.

Po tvrdnjama tada šestero djece Gospa se ukazala prvi put 24. lipnja 1981. Nekima ukazanja traju do danas. Zbog svojih poruka Gospu iz Međugorja naziva se Kraljicom mira. 

Sveta Stolica utemeljila je posebno povjerenstvo koje je istraživalo fenomen Gospinih ukazanja u Međugorju. Po dovršetku posla svoj su izvještaj dostavili Kongregaciji za nauk vjere, a ona ga je proslijedila papi Franji na potvrdu konačne odluke.

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko je tom prigodom izjavio: „Drago mi je da i prigodom ove odluke, u ime Hercegovačke franjevačke provincije, kojoj je u ovoj krajevnoj Crkvi, institucionalno i po njezinim članovima, povjerena pastoralna skrb za župu Međugorje, mogu izraziti iskrenu zahvalnost Vrhovnome Svećeniku, papi Franji, kojem pripada potpuna, neposredna i opća dušobrižnička vlast u Crkvi." 

„Dosadašnjega posebnog izaslanika Svete Stolice za Međugorje nadbiskupa Henryka Hosera, sada imenovanoga apostolskog Vizitatora s posebnom ulogom i ovlastima, dočekujemo istim poštovanjem i odanošću. Spada na imenovanoga Nadbiskupa, autoritetom i vlašću poslanja, davati sva razjašnjenja oko misije koju mu je povjerio Sveti Otac Franjo", istaknuo je provincijal Šteko.

misija / ika / hina