Urbi et orbi 709

Vatikan objavio dokument protiv grabeži u svijetu financija

Vatikan objavio dokument protiv grabeži u svijetu financija
Dokument je predstavio i kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja

Suočeni s razmjerima i snagom današnjih gospodarskih i financijskih sustava, možda ćemo biti u iskušenju da se predamo cinizmu i da mislimo kako svojim siromašnim silama možemo učiniti vrlo malo. U stvarnosti, svatko od nas može puno učiniti, pogotovo ako ne djeluje sam, kaže se u dokumentu Kongregacije za nauk vjere i Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja "Oeconomicae et pecuniariae quaestiones. 

Razmišljanja za etičko razlučivanje o nekim aspektima današnjeg ekonomsko-financijskog sustava" dokument je koji je danas predstavljen u Vatikanu. Dokument su predstavili kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer, DI, prefekt Kongregacije za nauk vjere, prof. Leonardo Becchetti s rimskog sveučilišta Tor Vergata, te prof. Lorenzo Caprio s Katoličkog sveučilišta u Milanu.

Više nije moguće zanemariti određene pojave u svijetu, kao što je širenje kolateralnih bankarskih sustava (shadow banking system), koji, iako uključuju u sebi također i vrste posrednika čije se djelovanje ne može izravno okarakterizirati kao nezakonito, zapravo su doveli do gubitka kontrole nad sustavom od strane raznih nacionalnih nadzornih tijela. Usto su svjesno favorizirali upotrebu tzv. „kreativnog financiranja" u kojem je primarni cilj ulaganja financijskih sredstava prije svega spekulativnog karaktera, ako ne i grabež, a ne služenje stvarnom gospodarstvu, kaže se u novom dokumentu Svete Stolice o ekonomiji i financijama. 

Postojanje takvih sistema „u sjeni" bio je jedan od glavnih uzroka koji su pridonijeli razvoju i globalnom širenju nedavne ekonomsko-financijske krize koja je 2007. počela u SAD-u. Takva špekulativna namjera, na kojem svijet offshore financija nalazi plodno tlo, koja, premda nudi i druge legitimne usluge, kroz široko rasprostranjene kanale izbjegavanja poreza, ako ne čak i utaje i pranja novca stečenog zločinima, korupcijom i na druge nelegalne načine, doprinosi dodatnom osiromašenju normalnog sustava proizvodnje i distribucije dobara i usluga. 

Očito je da se za takve stvarnosti, a riječ je o pravoj financijskoj mreži koja je alternativna službenom financijskom sustavu, teško može naći opravdanje i sa etičkoga gledišta i sa stajališta globalne učinkovitosti samog gospodarskog sustava. Sve je to dovelo do toga da se realnom gospodarstvu oduzelo ključne resurse kao i do nastanka ekonomskih sistema utemeljenih na nepravdi. Izračunalo se da bi bio dovoljno uvesti minimalnu stopu na transakcije koje se ostvaruje preko offshore kompanija pa da se riješi veliki dio problema gladi u svijetu, ističe se u dokumentu u kojem se predlaže da se „hrabro poduzme slična inicijativa". 

U dokumentu se progovara, među ostalim, i o javnom dugu te se primjećuje kako je on često posljedica nesmotrenog ako ne i zlonamjernog upravljanja. Taj dug predstavlja jedan od glavnih prepreka dobrom funkcioniranju i rastu različitih nacionalnih ekonomija, ističe se u tekstu. U dokumentu se poziva na izradu novog modela „ekonomije i financija", uvođenje etičkih odbora u banke, uvođenje „javnog certifikata" za financijske proizvode, iskorjenjivanje nemoralnog ponašanja. Financijske se derivate naziva „tempiranom bombom" te se izražava odlučni „ne" „oblicima oligarhije koji u konačnici štete samoj djelotvornosti ekonomskog sustava.

misija / ika