Urbi et orbi 676

Papin nedjeljni nagovor: Moramo biti muškarci i žene Uzašašća

Papin nedjeljni nagovor: Moramo biti muškarci i žene Uzašašća
Papa na prozoru Apostolske palače u Vatikanu

U središtu današnjeg Papina nedjeljnog nagovora bilo je Uzašašće, kojeg Crkva u nekim krajevima danas slavi.

Papa se prisjetio se i obilježavanja Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, obrativši se „djelatnicima u medijima, posebno novinarima koji se zauzimaju oko pronalaženja istinitih vijesti, doprinoseći izgradnji pravednog i miroljubivog društva.

Spominjući Majčin dan, koji se danas na svetkovnu Gospe Fatimske obilježava u raznim krajevima, čestitao je svim majkama u svijetu taj dan.

Papu su teško pogodile dramatične vijesti o atentatima na kršćanske crkve u Indoneziji i u Parizu. Moleći se za žrtve posebno za stradale kršćanske zajednice u Surabayu, Papa se obratio „Bogu mira moleći ga da obustavi nasilničke pothvate kako bi svi u svojim srcima našli prostora ne za osjećaje mržnje i nasilja, već za pomirenje i bratstvo".

Isusovo Uzašašće sadrži dva bitna elementa. S jedne strane usmjeruje naš pogled prema nebu, s druge nas podsjeća na početak misijskog djelovanja Crkve – rekao je Papa u svom nedjeljnom nagovoru i dodao kako nas svetkovina Uzašašća usmjerava da podignemo pogled prema nebu, ali u istodobno nas potiče da ostanemo na zemlji, provodeći poslanje što nam ga je Isus povjerio.

Radi se o bezgraničnom poslanju, koje nadvisuje ljudske snage – primijetio je Papa, navodeći riječi iz Markova Evanđelja: „Idete po svem svijetu i naviještajte Evanđelje svim stvorenjima". Zadatak što ga je Isus povjerio maloj šačici jednostavnih ljudi, izgleda stvarno preodvažna – rekao je Papa i dodao kako ipak ta malena skupina, beznačajna pred svjetskim velesilama, pozvana je prenositi poruku ljubavi i Isusovog milosrđa u sve krajeve svijeta.

Taj se Božji plan može ostvariti jedino snagom što je Bog daje apostolima, koji su započeli tim poslanjem, koje danas nastavljaju njihovi nasljednici. Potrebna je – kaže Papa – suradnja sviju, jer smo krštenjem osposobljeni i zaduženi naviještati Evanđelje. Uzašašće je otvorilo novi oblik Isusove nazočnosti među ljudima, što – prema riječima pape Franje – pretpostavlja da očima i srcem nastojim susresti Isusa, služiti i svjedočiti drugima.

Moramo biti muškarci i žene Uzašašća, ljudi koji traže Krista na putevima našeg vremena, prenoseći njegove riječi u sve krajeve svijeta, rekao je Papa i dodao kako na tome putu susrećemo Krista u najpotrebnijima.

misija / ika