Urbi et orbi 996

Papa neokatekumenima: Slobodna Crkva može naviještati Krista

Papa neokatekumenima: Slobodna Crkva može naviještati Krista
Skup na „Tor Vergata" održan je u prigodi 50. obljetnice djelovanja neokatekumena u Rimu / REUTERS

„Jedino Crkva koja se odriče svijeta može dobro naviještati Gospodina. Crkva koja je slobodna od moći i novca, od trijumfalizma i klerikalizma, na vjerodostojan način svjedoči da Krist oslobađa čovjeka", istaknuo je papa Franjo u svom govoru u subotu 5. svibnja pred oko 150 tisuća članova Neokatekumenskog puta koji su se okupili na rimskom Sveučilištu „Tor Vergata" u prigodi 50. obljetnice njihova djelovanja u Vječnom gradu.

Neokatekumenski put jedan je od novih crkvenih pokreta koji su 1964. godine u Madridu osnovali Španjolac Franscisco „Kiko" Argüello i njegova suradnica Carmen Hernández. Spomenuti se pokret shvaća kao katekumenat za odrasle, odnosno put kršćanskog odgoja za suvremenog čovjeka. Pritom je ključni element na tom putu Sveto pismo, a u srcu neokatekumenata nalazi se euharistija. Posebnost su im katehizacija i kerigmatski navještaj. Neokatekumeni šalju obitelji kako bi svojim svjedočanstvom i životom uspostavile prisutnost Katoličke Crkve u mjestima gdje je Crkva odsutna ili kako bi osnažile i obnovile prisutnost katoličkih zajednica u vrlo sekulariziranim područjima.

Sveti Otac je pred kraj susreta blagoslovio križeve i predao ih odgovornima za 34 nove „misije ad gentes" koje će donositi evanđelje u različite dijelove svijeta.
Papa Franjo se u svom govoru usredotočio na Isusov nalog „Idite" njegovim učenicima koje je poslao u misiju. Papa je rekao da kad misionar ode, ide samo s prtljagom povjerenja u siromašnog Isusa koji nije imao gdje da nasloni glavu.

Kako biste išli, trebate biti lagani. Kako biste naviještali, potrebno je odreknuće, kazao je Sveti Otac neokatekumenima, ističući da se srce slobodno od navezanosti širi i postaje raspoloživo za Boga i druge. Onaj koji se iz ljubavi odrekne prolaznih stvari, prigrljuje veliko blago slobode, objasnio je.

Papa Franjo je također usmjerio pažnju na činjenicu da je Isus nalog izrekao u množini, a ne u jednini. „Idite" znači da „potpuni misionar" ne hodi sam, nego uvijek zajedno s drugima. Napomenuo je da je to umijeće budući da implicira hodanje zajedno s drugima bez izoliranja ili nametanja vlastitog smjera drugima. To znači hoditi sjedinjeni, kao Crkva, s pastirima, s braćom i sestrama, bez žurenja ili žaljenja zbog onih najsporijih.

Kristovo poslanje da od svih naroda učinimo Njegove učenike potpuno je drugačije od dinamike prozelitizma. To znači podijeliti s drugima vlastiti susret s Kristom koji nam je promijenio život, kazao je papa Franjo, naglašavajući da je u srcu poslanja „svjedočiti da nas Bog ljubi". Potaknuo je pripadnike Neokatekumenskog puta da ne računaju na argumente koji uvjeravaju, nego na život koji privlači; da ne računaju na sposobnost nametanje sebe, nego na hrabrost da se služi.

Podsjećajući ih na njihovo poslanje naviještanja evanđelja, potaknuo ih je da donose obiteljsko ozračje u mnoga napuštena mjesta koja su lišena ljubavi. Čineći sve narode učenicima Isus je htio naglasiti da u njegovu srcu ima mjesta za sve ljude. Nitko nije isključen, naglasio je Papa.

Sveti Otac potaknuo je pripadnike Puta da ljube kulture i tradicije narodā kojima su poslani bez primjenjivanja unaprijed utvrđenih modela. Ne smiju započinjati od teorija i shema, nego od konkretnih situacija, a Duh Sveti učinit će ostalo, pomažući Crkvi da raste ujedinjena u različitosti naroda, darova i karizmi, kazao je papa Franjo, a izvijestio je Hrvatski program Radio Vatikana.

Prebivati u "struji" Božje ljubavi, usidravajući se u njoj, preduvjet je da naša ljubav nikad ne izgubi žar i smjelost – kazao je papa Franjo za vrijeme nedjeljnog podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu. I mi, poput Isusa i u Njemu, moramo zahvalno prihvatiti Očevu ljubav te ostati u toj ljubavi, a da se pritom ne odvojimo od njega zbog sebičnosti i grijeha. Riječ je o zahtjevnom, ali ne i nemogućem programu – napomenuo je Papa.

Iznad svega važno je biti svjestan da ljubav kršćanina nije površni osjećaj, nego temeljni stav srca koji se očituje u življenju na način na koji on to želi – rekao je Sveti Otac i nastavio – Isus zapravo potvrđuje: „Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj“ (Iv 15,10). Ljubav se ostvaruje u svakodnevnom životu, u stavovima, u djelima, inače je ona samo nešto iluzorno. Isus nas potiče da čuvamo Njegove zapovijedi koje su sažete u sljedećoj: „ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ (15,12).

Papa Franjo je podsjetio kako je Isus u više navrata objasnio tko je bližnji kojeg trebamo ljubiti, ne riječima, nego djelima. Riječ je o onomu kojeg srećem na svom putu te koji me poziva svojim licem i svojom pričom – kazao je Papa – To je onaj koji me svojom prisutnošću tjera da iziđem iz svojih interesa i sigurnosti. To je onaj koji čeka na moju raspoloživost da slušam i da zajedno idemo dio puta. Raspoloživost prema svakom bratu i svakoj sestri, tko god oni bili i u kojoj se god situaciji našli, počevši od onih koji su mi blizu u obitelji, u zajednici, na poslu, u školi… Na taj način, ako ostanemo sjedinjeni s Isusom, Njegova ljubav može doprijeti do drugoga i privući ga k sebi, u svoje prijateljstvo – istaknuo je.

Tu ljubav prema drugome ne smijemo pridržavati za izvanredne trenutke, već ona mora postati konstanta našeg postojanja – upozorio je Sveti Otac i nastavio – Iz tog smo razloga, primjerice, pozvani brinuti o starijima s ljubavlju i kao dragocjeno blago, čak i kad stvaraju gospodarske probleme i neugodnosti, no trebamo brinuti o njima. Iz tog razloga trebamo bolesnima ponuditi svaku moguću pomoć, čak i kad su u posljednjoj fazi. Iz tog se razloga nerođenu djecu treba uvijek prihvaćati. Iz tog se razloga život treba štititi i ljubiti od začeća do prirodne smrti. To je ljubav – napomenuo je papa Franjo.

Bog nas ljubi u Isusu Kristu koji nas poziva da ljubimo jedni druge kao što On nas ljubi. No to ne bismo mogli činiti kad ne bismo imali Njegovo srce. Euharistija, na koju smo pozvani sudjelovati svake nedjelje, ima za cilj oblikovati u nama Kristovo srce kako bi čitav naš život vodili Njegovi velikodušni stavovi – rekao je Sveti Otac i zaključio – Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne ostati u Isusovoj ljubavi i rasti u ljubavi prema svima, posebno najslabijima, kako bismo u potpunosti odgovorili na naš kršćanski poziv.

misija / ika / radio vatikan