Urbi et orbi 804

Nova hrvatska internetska stranica na platformi Vatican Newsa

Nova hrvatska internetska stranica na platformi Vatican Newsa

Hrvatski program Radio Vatikana pridružio se platformi Vatican News (https://www.vaticannews.va/hr.html). Uredništvo Hrvatskog programa Radio Vatikana na čelu s o. Ivicom Hadašem izrazilo je nadu da će korisnicima pristup informacijama na hrvatskom jeziku odsada biti brži te da će se lakše moći preuzimati sadržaji sa stranice.

Prenositi vjeru ne znači prozelitirati, tražiti ljude koji podupiru ovu nogometnu momčad ili ovaj kulturni centar; prenositi vjeru znači svjedočiti s ljubavlju – istaknuo je papa Franjo za vrijeme jutarnje mise slavljene u Domu svete Marte u Vatikanu. Polazeći od odlomka iz 15. poglavlja Prve poslanice Korinćanima, Papa je pojasnio da vjera nije samo recitiranje Vjerovanja koji predstavlja njezin izraz.

Pojasnio je da prenošenje vjere ne znači puko davanje informacije, nego utemeljiti srce u vjeri u Isusa Krista. Biti kršćanin ne znači mehanički naučiti sadržaj knjižice. Prenositi vjeru znači prenositi ono što smo primili. I to je izazov kršćaninu: biti plodonosan u prenošenju vjere – napomenuo je Sveti Otac i dodao – To je i izazov Crkvi: biti plodna majka i rađati djecu u vjeri.

Papa je inzistirao na prenošenju vjere koje ide s generacije na generaciju, s bake na majku, u zraku koji miriše na ljubav. Vlastita se vjerovanja ne prenose samo zahvaljujući riječima, nego pomoću „milovanja“, „nježnosti“, pa i „dijalektom“ – rekao je papa Franjo te je potom govorio i o njegovateljima koji, čak i ako su stranci, brižno i djelotvorno prenose vjeru, pomažući rastu.

Prenošenje vjere nije prozelitiranje, već je nešto drugo, nešto još veće – istaknuo je papa Franjo – Dobro je rekao Benedikt XVI.: „Crkva ne raste po prozelitizmu, nego po privlačnosti“. Vjera se prenosi, ali po privlačnosti, odnosno po svjedočenju.

Sveti je Otac napomenuo da se prenošenje vjere ostvaruje putem svjedočanstva, sve do mučeništva. Kad se vidi ta dosljednost života, rađa se radoznalost: „Zašto on živi na takav način? Zašto živi služeći drugima?“ Svjedočenje budi radoznalost u srcu drugoga i tu znatiželju preuzima Duh Sveti te djeluje iznutra. Prenošenje vjere čini nas pravednima, opravdava nas – kazao je Papa te zaključio – Vjera nas opravdava i prenoseći je dajemo istinsku pravdu drugima. 

misija / vatican news