Urbi et orbi 904

Fra Ivan Matić na Međunarodnom vijeću za misije i evangelizaciju u Jeruzalemu

Fra Ivan Matić na Međunarodnom vijeću za misije i evangelizaciju u Jeruzalemu
Na susretu su sudjelovali tajnici za misije i evangelizaciju franjevačkih konferencija iz cijeloga svijeta

Susret Međunarodnog vijeća za misije i evangelizaciju franjevaca Reda Manje braće održan je od 23. do 27. travnja 2018. u samostanu Sv. Spasitelja u Jeruzalemu. Na susretu su sudjelovali tajnici za misije i evangelizaciju franjevačkih konferencija iz cijeloga svijeta. U ime Južnoslavenske konferencije na susretu je sudjelovao fra Ivan Matić, tajnik Konferencije za misije i evangelizaciju, koji je u svome izlaganju na Vijeću predstavio rad franjevačkih provincija iz svoje konferencije.

Organizacija samog susreta bila je potaknuta Generalnim tajništvom za misije i evangelizaciju iz Rima uz svesrdnu pomoć franjevaca iz Kustodije Svete Zemlje. Sam susret su vodili i animirali fra Luis Gallardo, generalni tajnik za misije i evangelizaciju i fra Russel Murray, generalni animator za evangelizaciju. Fra Marcelo Cichinelli, gvardijan samostan Sv. Spasitelja i fra Abdel Masih, tajnik konferncije iz Kustodije Svete Zemlje, pripremili su sve kako bi se svi sudionici mogli na licu mjesta upoznati sa stanjem u Kustodiji Svete Zemlje.

Prvo predavanje o izazovima u franjevačkom Redu danas i perspektivama za budućnost održao je fra Stefano Ottenbreit nekadašnji generalni vikar Reda, koji jer iz svog bogatog iskustva predstavio važne činjenice koje su poslužile u nastavku susreta i u samom radu Vijeća.

O stanju u Kustodiji Svete Zemlje izlaganje je imao fra Francesco Patton, kustod Svete Zemlje, a njegov zamjenik fra Dobromir Jasztal predstavio je medijski centar "Christian Media Center" koji vrlo uspješno djeluje u Svetoj Zemlji i diljem svijeta, zahvaljujući svojim izravnim prijenosima, dokumentarnim filmovima, vijestima iz Svete Zemlje i časopisu "Terra Santa".

Održano je više predavanja i prezentacija o svemu onome što se događa u Kustodiji Svete Zemlje na području misija i evangelizacije s osobitim naglaskom na pastoralu hodočasnika, koji dolaze u različita svetišta Svete Zemlje, zatim radu na župama, školama, muzejima i različitim karitativnim djelovanjima, koja su jako važna za kršćane koji ondje žive. Poseban područje o kojem se razmišljalo bilo je i područje ekumenizma i međureligijskog dijaloga.

Sudionici susreta mogli su tako iz prve ruke čuti kako se živi i djeluje u Kustodiji Svete Zemlje i na koje sve izazove nailaze franjevci u njihovom misionarskom i evangelizacijskom djelovanju danas u Svetoj Zemlji.

misija / ika