Urbi et orbi 1284

Papa u Rimu podijelio svećenički red Splićaninu Juraju Baškoviću

Papa u Rimu podijelio svećenički red Splićaninu Juraju Baškoviću
FOTO REUTERS / Tony Gentile

Papa Franjo je na nedjelju Dobrog Pastira prigodom Dana molitve za duhovna zvanja podijelio šesnaestorici đakona svećenički red. Jedanaest ih je zaređeno za Rimsku biskupiju, a petorica pripadaju redovničkim zajednicama i neokatekumenima. Među njima je i jedan Hrvat, 37-godišnji Splićanin Juraj Bašković, koji je najprije završio u Splitu fakultet elektrotehnike, a potom u Rimu filozofsko-teološki studij.

"Radost Evanđelja koja nam otvara susret s Bogom i braćom ne može čekati našu tromost i lijenost. Ona nas ne dodiruje ako je udobno promatramo s prozora, opravdavajući se da čekamo bolja vremena i ne ostvaruje se za nas ako ne preuzimamo danas rizik izbora", stoji u poruci Pape Franje.

Novozaređenim svećenicima Papa je preporučio da se ne umore biti milosrdni, da se sjete da su i sami grešnici te da nastoje ugađati samo Bogu. Preporučio im je da gledaju uvijek na dobrog pastira, koji nije došao da mu se služi, već da služi. Svećenik mora nastaviti Kristovo poslanje. Stoga je potrebno živjeti ono što se naučava, nastojeći se više sviđati Bogu, nego ljudima. Isus je vrhovni svećenik Novog zavjeta i u Njemu čitav Božji puk sastavni je dio svećeništva.

On je međutim izabrao nekolicinu, kako bi javno obavljali u njegovo ime u Crkvi svećeničku službu za sve ljude i tako nastavili poslanje učitelja, svećenika i pastira, objasnio je Papa, pozvavši nove svećenike da svima nude Božju riječ, koju su sami primili s radošću. Čitajte, meditirajte riječi Božje kako bi vjerovali u ono što čitate, naučavali ono što ste shvatili vjerom i živjeli ono što naučavate, preporučio je Papa novozaređenim svećenicima, a nazočne roditelje, rodbinu i prijatelje pozvao da se mole za njih kako bi slušali, razlučivali i živjeli Gospodinov poziv.

Kada se u našim zajednicama hladi želja da se živi odnos s Isusom, da se sluša njegov glas i da ga se vjerno slijedi, neizbježno prevladaju drugi načini razmišljanja i življenja koji nisu u skladu evanđeljem, rekao je papa Franjo u nagovoru uz molitvu Kraljice neba na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Tumačeći tekst iz Djela apostolskih o Petrovu ozdravljenju hromog čovjeka, Papa je istaknuo kako je u tom ozdravljenom čovjeku svaki od nas kao i naše zajednice: svatko može ozdraviti od mnogih oblika duhovne slabosti koju ima – častohleplje, lijenost, oholost – ako prihvati staviti s pouzdanjem svoj život u ruke Uskrsloga Gospodina, rekao je Papa.

Tumačeći nadalje Evanđelje ove nedjelje u kojem Isus kaže: „Ja sam pastir dobri – kaže Isus – i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce", Sveti je Otac rekao da Isus ne govori o intelektualnom spoznanju, već o osobnom odnosu, opredijeljenosti i naklonosti, uzajamnoj nježnosti, što je odraz istog intimnog odnosa ljubavi između njega i Oca. To je stav po kojem se ostvaruje živi odnos s Isusom: pustiti njemu da nas upozna.

Ne smijemo se zatvarati u same sebe, moramo se otvoriti Gospodinu, da nas on upozna. On je pažljiv prema svakom od nas, poznaje naše srce u dubini: zna naše prednosti i naše nedostatke, planove koje smo ostvarili i nade koje su se izjalovile. Ali on nas prihvaća takve kakvi jesmo, također s našim grijesima, da nas ozdravi, da nam oprosti, da nas vodi s ljubavlju, da, prolazeći i neprohodnim stazama, ne zalutamo. On nas prati, istaknuo je Papa.

I mi smo, zauzvrat, pozvani upoznati Isusa. To podrazumijeva susret s njim, susret koji pobuđuje želju da ga slijedimo napuštajući autoreferencijalne stavove kako bismo krenuli na nove putove, koje je sam Krist pokazao i koji su otvoreni širokim horizontima. Kada se u našim zajednicama hladi želja da se živi odnos s Isusom, da se sluša njegov glas i da ga se vjerno slijedi, neizbježno prevladaju drugi načini razmišljanja i življenja koji nisu u skladu evanđeljem, rekao je Papa.

Nakon molitve Papa je izrazio zabrinutost zbog onoga što se ovih dana događa u Nikaragvi, gdje je nakon prosvjeda došlo do sukoba, u kojem je bilo i žrtava. Izražavam svoju blizinu u molitvi toj zemlju i pridružujem se zahtjevu biskupâ da se sva nasilja okončaju, da se izbjegnu uzaludna krvoprolića a otvorena pitanja rješavaju mirno i s osjećajem odgovornosti, istaknuo je Papa. 

misija / ika