Urbi et orbi 940

Objavljena Papina pobudnica o tome kako biti svet u modernom svijetu

Objavljena Papina pobudnica o tome kako biti svet u modernom svijetu
Dokument je predstavio mons. Angelo De Donatis, generalni vikar za Rimsku biskupiju / FOTO REUTERS / Alessandro Bianchi

Za kršćane bi pomaganje siromašnima trebao biti prioritet poput borbe protiv pobačaja, poručio je papa Franjo u papinskom tekstu objavljenom u ponedjeljak u kojem je ponovio potrebu da se Katolička crkva fokusira na milosrđe više nego na doktrinu.

"Naša zaštita nevinog nerođenog djeteta mora biti jasna, odlučna i strastvena, jer je u pitanju dostojanstvo ljudskog života koji je uvijek svet", rekao je Papa u tekstu Gaudete et Exsultate (Radujte se i budite vedri).

"Jednako tako sveti su, međutim, i životi siromašnih, oni već rođenih, u oskudici, napuštenih i neprivilegiranih, nemoćnih i starih izloženih eutanaziji, žrtava prodaje ljudi, novih oblika ropstva i svakog oblika odbacivanja", dodao je on.

Četrdeset četiri stranice apostolske pobudnice predstavljeno je kao vodič čelnika 1,3 milijarde katolika u svijetu o tome kako biti svet u modernom svijetu.

U njoj papa Franjo kaže da nije dopušteno gledati na stanje migranata kao na "manje važan problem" u usporedbi s "ozbiljnim bioetičkim pitanjima" poput borbe protiv eutanazije ili pobačaja.

"Da političar koji ide za glasovima može reći tako nešto je razumljivo, ali ne i kršćanin za kojeg je jedino ispravno ponašanje stati na mjesto braće i sestara koji riskiraju živote da pruže bolju budućnost svojoj djeci", istaknuo je Papa.

misija / hina