Urbi et orbi 1210

Splitski gimnazijalci s Papom na 33. svjetskom Danu mladih u Rimu

Splitski gimnazijalci s Papom na 33. svjetskom Danu mladih u Rimu
Sudjelujući na misi na Cvjetnicu naša skupina mladih pozdravila je papu Franju iz prvih redova uz obilježja svoje domovine Hrvatske

Vjeroučenici splitske Druge gimnazije hodočastili su po 26. put u Rim i Vatikan od 21. do 28. ožujka 2018. te sudjelovali na 33. svjetskom Danu mladih. Ovo putovanje je interdisciplinarni školski program, ujedno studijsko i duhovno koje organizira i vodi vjeroučiteljica s. Dolores Brkić. Ovu godinu u pratnji bila je prof. Iva Polić. Cilj je uz usvajanje kulturnih i duhovnih vrednota, također i promicanje Hrvatske, grada Splita, Nadbiskupije, škole…

Sudjelujući na misi na Cvjetnicu naša skupina mladih pozdravila je papu Franju iz prvih redova uz obilježja svoje domovine Hrvatske. Dirnuo nas je tada blagi pogled sv. Oca i njegov blagoslov. U svojoj propovijedi papa nam je naglasio da ne šutimo, već da izražavamo radost koju naviješta Krist. Posebno je izražajno kazao: mladi, vičite prije nego počme vikati kamenje… Zamolio je svih da dopuste raspetom Kristu da nas savjetuje te mu dopustimo da nas obasja svojom ljubavlju. Zamolio je Blaženu Djevicu Mariju da nas uči nutarnjoj šutnji, pogledu srca, jakoj vjeri i ljubavi kako bismo slijedili Isusa na križnom putu koji vodi svjetlu Uskrsa.

Za mlade su bili dirljivi trenutci kada smo molili na oltaru sv. Ivana Pavla II. u bazilici sv. Petra. Mnoge je dirnula posjeta katakombama i Koloseumu povezujući povijesni razlog i događanja.

Na ovom putovanju mladi su posjetili osim Rima i Vatikana ove gradove: Asissi, Perugiu, Orvieto (katedralu Euharistijskog čuda), Sienu, Firenzu, Padovu, Veneciju. U Padovi smo kod sv. Leopolda posebno molili uz razne nakane, za naš narod i obitelji te smo sudjelovali i na sv. Misi.

Kroz predviđeni program kojeg je oblikovala s. Dolores, posjetili smo u Rimu sve četri rimske bazilike, katakombe, Koloseum, Forum, poznatije trgove i fontane, Panteon, Vatikanske muzeje, kupolu sv. Petra, razne gradske znamenitosti uz stručnog vodića Maria Šimundžu. Jasno, nismo zaobišli Hrvatski papinski zavod sv. Jeronima. U Rimu smo boravili u hodočasničkom domu „bl. Ivan Merz“ što nam je doprinijelo ugodnoj obiteljskoj atmosferi ljubaznih domaćina.

Zahvalni Bogu, našim roditeljima, vjeručiteljici, školi koja podržava ovo putovanje s najduljim stažem, svima koji su nas pratili molitvom jer nije bilo kiše… zašto je vjerom garantirala naša vjeroučiteljica, sretno i oduševljeno vratili smo se u Split. Dojmovi i sve doživljeno polako se slaže i sigurno je nezaboravno.

Petra Udiljak
Marina Merćep