Urbi et orbi 1034

Papa u miru Benedikt XVI. 'na hodočašću prema Kući Očevoj'

Papa u miru Benedikt XVI. 'na hodočašću prema Kući Očevoj'
FOTO REUTERS / Stefan Wermuth

Umirovljeni papa Benedikt XVI (90) oglasio se u javnosti na neuobičajen način: pismom milanskom dnevnom listu Corriereu della Sera, u kojemu izvješćuje o svome zdravstvenome i duševnom stanju.

Naime, komentator u rimskoj redakciji toga vodećega talijanskoga političkog dnevnika, a prethodno kolumnist Avvenirea (u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije) Massimo Franco (63) poslao je upit umirovljenome papi kako je sa zdravljem, budući da se o tome raspituju mnogi čitatelji Corrierea della Sera. Benedikt XVI je Francu odgovorio kratkom porukom, poslanoj na memorandumu sa zaglavljem „Benedictus XVI, Papa emeritus“.

Bojao se zaborava

U tom pismu umirovljeni papa kaže: „Ganulo me što mnogi čitatelji Vašeg lista žele znati kako provodim ovo posljednje razdoblje mog života. Mogu o tome reći samo da sam, dok sporo popuštaju fizičke snage, u nutrini na hodočašću prema Kući. Velika mi je milost što sam okružen, na ovom posljednjem i pomalo napornom komadu puta, tolikom ljubavlju i dobrotom koje nisam mogao ni zamisliti. U tom smislu i pitanje Vaših čitatelja smatram pratnjom na dijelu puta. Za to ne mogu nego zahvaliti, jamčeći svima vama moju molitvu.“

Naravno da se Kuća, pisana velikim početnim slovom, odnosi na „Kuću Očevu“, kako je Isus nedugo prije smrti na križu definirao život vječni. Uredništvo napominje da se bojalo kako je, u ovih pet godina otkako je iščezao s obzora javnog pozora, Benedikt XVI mogao pomisliti da je zaboravljen.
Pohode ga samo malobrojni bliski prijatelji, sve rjeđe izlazi u šetnju i po Vatikanskim vrtovima, gdje se više ne pomaže štapom, nego hodalicom, precizira Corriere della Sera.

Jedine povremene vijesti o životu umirovljenog pape stižu iz ustiju nadbiskupa Georga Gänsweina (61), koji je dugo bio osobni tajnik kardinala Josepha Ratzingera, pa i nakon njegova izbora za papu, kad je uzeo monaško ime Benedikt XVI. Mons. Gänswein je prefekt Papinskog doma, ali i dalje skrbi za Benedikta XVI i stanuje s njim u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanskim vrtovima.

Svira Mozarta, ali slabije

Georg Gänswein, Nijemac kao i Benedikt XVI, posljednji put je prije desetak mjeseci novinaru Paolu Rodariju rekao da umirovljeni papa „posljednju fazu zemnog života“ živi „smireno“ i „lucidno“.
Papa Benedikt je „vedar, miran i dobre volje“ kaže mons. Gänswein, koji tada naveo kako se veoma veselio što mu za Uskrs i rođendan dolazi iz Bavarske u posjet njegov tri godine stariji brat, svećenik i glazbenik o. Georg Ratzinger, koji živi ondje u svećeničkome mirovnom domu. „To mu je najveći dar“, naglasio je mons. Georg. On je već tada potvrdio da Benedikta noge izdaju: „Zato se, da bi bio sigurniji, oslanja o hodalicu koja mu jamči samostalnost i sigurnost pri kretanju.“

I dalje svira na klaviru, najviše Mozarta, ali i druge skladatelje baroka i klasike, kako mu što padne na pamet, jer i dalje muzicira bez nota. Ipak, veli mons. Gänswein, „manje nego prije godine dana. Kaže da ga ruke ne slušaju više kao nekada, ili barem ne koliko bi ga morale slušati da bi svirao dobro.“ Za perfekcionista kakav je bio ta „izdaja“ ruku jamačno je gori hendikep od inoga. A klavir je Benediktu XVI bio glavna zabava u ona dva odsječka slobodnog vremena koja je sebi dnevno dopuštao, jer se nije nikada opustio toliko da bi zanemario redovite svećeničke obaveze, premda je sam, odnosno s bivšim tajnikom.

Gänswein je to ovako opisao prije tridesetak mjeseci: „Dan počinje svetom misom, kao i uvijek, ali sada nešto kasnije, u 7.45. Slijede zahvala, brevijar, kratak zajutrak. Kroz jutro moli, čita, uči i proučava, rješava korespondenciju i katkada prima posjete.
Oko 13.30 ručamo i zatim prošetamo po terasi, dva-tri kruga, prije nego se pođe odmoriti.
U 16.15 idemo u Vatikanske vrtove, hodamo prema Lourdeskoj spilji, molimo, kažemo krunicu. Nakon toga opet je doba za molitvu i za učenje. Večeramo u 19.30 i gledamo neki od talijanskih televizijskih dnevnika. Uvečer Benedikt moli kompletorij u kapeli i zatim se povlači.“

Sastavio i osobnu oporuku

Na televiziji gleda „samo dnevnik u 20 ili u 20.30. Prima L'Osservatore Romano i l'Avvenire te dvoje njemačke novine. Svakog dana dobiva pregled tiska koji sastavlja i dostavlja Državno tajništvo“, precizirao je mons. Gänswein. Prema tome, umirovljeni papa je uredno informiran o tekućim svjetskim događajima i problemima.

Preferira ipak drugo štivo, ne samo nabožno, nego baš teološko. Koncentriran je „nadasve na svoje velike uzore, crkvene učitelje koji su ga pratili sve godine što je predavao teologiju, ali drago mu je ostati u toku sa suvremenim teološkim tekstovima, barem onima najvažnijima“, objasnio je mons. Gänswein. Na ne baš uljudno pitanje je li Benedikt XVI sastavio oporuku, mons Gänswein odgovara: „Njegova duhovna oporuka je knjiga o Isusu iz Nazareta. Naravno da je sastavio i osobnu oporuku.“

Ratzingerov dugogodišnji tajnik je i tom prilikom naglasio da se Benedikt XVI „nikada dosad nije pokajao“ što se odrekao dužnosti.
„Uvjeren je da je donio ispravnu odluku, iz ljubavi prema Gospodinu i za dobro Crkve. U njegovoj je duši dirljiv mir, koji govori da je po savjesti siguran da je napravio dobro pred Bogom. Nazočnost unutrašnjeg mira u njemu je prekrasan dar koji slijedi iz one odluke.“

On potvrđuje ono što je Benedikt XVI rekao u svome „Posljednjem razgovoru“, knjizi intervjuu s njemačkim novinarom Peterom Seewaldom (objavljenoj i na hrvatskome u izdanju Verbuma), da se papa Ratzinger nije odrekao dužnosti ni pod kakvim i ni pod čijim pritiskom. „Da ih je bilo, on ne bi popustio“, govori Gänswein.

Piše Inoslav Bešker