Urbi et orbi 1195

Anarhistkinje zauzele Apostolsku nuncijaturu u Čileu uoči Papina posjeta

Anarhistkinje zauzele Apostolsku nuncijaturu u Čileu uoči Papina posjeta
Prosvjednice protiv Papina posjeta ispred katedrale u Santiagu u Čileu/ REUTERS

Samo nekoliko dana prije apostolskog posjeta pape Franje Čileu, koji će trajati od 16. do 18. siječnja, četiri su napada sa zapaljivim bombama, od kojih je jedan neutraliziran, jučer ujutro potresli glavni grad Čilea. Ciljevi su bili crkve Emmanuel de Recoleta i Cristo Vencedor di Penalolen, župa Jesus Maestro i svetište Cristo Pobre di Matucana koje je jedino pošteđeno, izvijestio je Radio Vatikan.

Prema izvješćima novinskih agencija, skupina anarhista je pod vodstvom bivše predsjedničke kandidatkinje Roxane Mirande, na nekoliko minuta zauzela sjedište Apostolske nuncijature u znak protesta zbog „potrošenih milijuna" za doček Pape.

Te geste umjesto da nas obeshrabre, stvaraju u našim srcima još veće raspoloženje iščekivanja i nade. Znamo da Kristova ljubav sve nadvladava, izjavio je nadbiskup Santiaga kardinal Ricardo Ezzati.

Predsjednica Čilea Michelle Bachelet osudila je napade čiji počinitelji još nisu poznati i zajamčila da je Vlada učinila sve što je u njezinoj moći kako bi pomogla u planiranju i organizaciji apostolskog putovanja Svetog Oca. Tijekom napada šireni su letci s izravnim prijetnjama Papi.

Nakon napada na četiri katoličke crkve u različitim dijelovima glavnoga grada Santiaga, Nadbiskupija je priopćila: „Duboko nas žaloste te činjenice koje proturječe duhu mira koji prožima Papin posjet Čileu. Ponizno i smireno pozivamo one koji su napravili te stvari, koji ni u kojem slučaju ne predstavljaju osjećaje velike većine stanovništva, da razmisle o potrebi poštovanja i tolerancije među svima kako bismo izgradili bratsku domovinu".

"Čileu treba više dijaloga", stoji u izjavi koja završava pozivajući sve katolike, vjernike različitih religija i ljude dobre volje, da obnove svoju radost i sudjeluju u slavljima sljedećeg tjedna zajedno sa Svetim Ocem koji donosi poruku nade i ljubavi za sve.

misija / ika