Urbi et orbi 732

Argentinski biskupi protiv instrumentalizacije Papinih stavova i riječi

Argentinski biskupi protiv instrumentalizacije Papinih stavova i riječi
Papa ljubi bolesnog dječaka na općoj audijenciji / REUTERS

U povodu predstojećeg apostolskog pohoda pape Franje Čileu i Peruu a u kontekstu rasprava koje se već tjedan dana vode u argentinskim medijima, s kritikama na račun vlade koje dolaze iz društvenih slojeva najviše pogođenih ekonomskom krizom, izvršno povjerenstvo Argentinske biskupske konferencije (CEA) objavilo je 10. siječnja izjavu pod nazivom „Franjo, Papa sviju" („Francisco, el Papa de todos"), prenosi agencija SIR.

U izjavi se poziva na izbjegavanje pristranih i parcijalnih tumačenja Papina učiteljstva i pastoralnih stavova, primjećujući kako ta tumačenja „služe samo produbljivanju podjela među Argentincima". Biskupi ističu jedinstvenu povlasticu da imaju za Papu sunarodnjaka i nadaju se da će se Papu „cijeniti i slušati kako zaslužuje". Dodaju da se Sveti Otac izražava gestama i riječima oca i pastira i preko glasnogovornika koje je on sam službeno izabrao te da „nitko drugi ne govori i ne može govoriti u Papino ime".

Podsjećajući da „velika većina argentinskog naroda voli papu Franju" i da je on „poznat po svom jasnom i jednostavnom jeziku", biskupi kažu da se Papa ne da smesti onima koji ga žele instrumentalizirati, bilo da se hvale da ga zastupaju bilo da mu pridaju izmišljene stavove prema vlastitim pristranim interesima.

„U našoj zemlji veliki dio medija usmjerio je svoju pažnju na irelevantne događaje i poistovjetio je Papu s određenim političkim ili društvenim osobama. To stalno povezivanje s tim osobama - kažu biskupi - stvorilo je veliku konfuziju i poslužilo je za opravdavanje neugodnih izvrtanja njegovih riječi i prikazivanja Pape u pogrešnome svjetlu, u čemu se išlo čak i do uvreda i kleveta".

„Prateći pučke pokrete u njihovoj borbi za zemlju, krov i rad zadaća je koju je Crkva uvijek ostvarivala i koju sam Papa otvoreno promiče, pozivajući nas da progovorimo u ime najslabijih i žrtava isključivanja". Međutim, ne smiju se apsolutno „pripisivati Papi mišljenja i stavovi ili djelovanja ovih pokreta, bilo da su ispravni ili pogrešni", zaključuju biskupi.

misija / ika