Urbi et orbi 307

Vatican News putem društvenih mreža prati više od 4 milijuna korisnika

Vatican News putem društvenih mreža prati više od 4 milijuna korisnika
ILUSTRACIJA

Zajednica Vatican Newsa je nakon nedavnog restrukturiranja platformi prešla brojku od 4 milijuna korisnika na društvenim mrežama, točnije na Facebooku, Twitteru, YouTubeu i Instagramu. Tako na Facebooku više od 3 milijuna ljudi prati stranice Vatican Newsa koje su dostupne na šest jezika: engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom, španjolskom i portugalskom.

Na Twitteru je pak ispravljena prethodna fragmentacija te su učinili prepoznatljivim svih šest računa @vaticannews. Tomu treba dodati i novi račun @radiovaticanaitalia koji promiče i čini dostupnim informacije o aktivnosti Radio Vatikan Italia, a također jedinstveni višejezični kanal Vatican Newsa na Instagramu. Osim gore spomenutih Vatican News posjeduje i YouTube kanal na šest jezika, a korisnicima nudi mogućnost da bilo uživo bilo na zahtjev prate Papine aktivnosti.

Društvene mreže Vatican Newsa koordiniraju Urednički i Teološko-pastoralni odjel Tajništva za komunikaciju. Papini su računi na društvenim mrežama povjereni timu Tajništva za komunikaciju koji surađuje s Državnim tajništvom Svete Stolice. Papini računi obuhvaćaju @Pontifex na Twitteru, koji na devet jezika prati više od 44 milijuna ljudi, te Instagram koji broji više od 5 milijuna pratitelja na jednom višejezičnom kanalu.

Jačanje naše prisutnosti na društvenim mrežama jedna je od posljedica velikog procesa reforme vatikanskih medija koja se bliži kraju – kazao je mons. Dario Edoardo Viganò, pročelnik Tajništva za komunikaciju – I to je zasigurno pozitivan rezultat koji je postignut zahvaljujući predanosti naših novinara i tehničkog osoblja. Kao komunikacijski stručnjaci, u skladu s logikom Crkve koja gleda prema van, pozvani smo biti među ljudima.

Danas to znači biti prisutan na društvenim mrežama i Internetu odgovorno i s uvjerenjem. Stoga, naša perspektiva mora biti poprilično jasna: to mora biti perspektiva koja od nas zahtijeva da u središte postavimo ljudsku osobu, odnose, kulturu susreta i, tek na kraju, tehnologiju – rekao je pročelnik Tajništva za komunikaciju.

misija / radio vatikan