Urbi et orbi 284

Papa u Sikstinskoj kapeli krstio 18 djevojčica i 16 dječaka

Papa u Sikstinskoj kapeli krstio 18 djevojčica i 16 dječaka
Papinsko krštenje je godišnji događaj ograničen na djecu vatikanskih zaposlenika / REUTERS

Papa Franjo je u nedjelju u Sikstinskoj kapeli krstio 34 bebe i rekao njihovim majkama da ih mogu slobodno dojiti ako su gladne.

U ceremoniji koja je trajala više od dva sata Papa je krstio 18 djevojčica i 16 dječaka, među kojima su bila dva para blizanaca.

"Ako započnu koncert (plačem), ili ako im je neudobno ili pretoplo, ako im je nelagodno ili su gladna... dojite ih, nemojte se plašiti, nahranite ih, jer je i to jezik ljubavi", rekao je u kratkoj improviziranoj propovijedi.

Žene se u nekim zemljama još uvijek napada zbog dojenja u javnosti, no takav se odnos mijenja.

Papa je iznosio slične komentare i u ranijim prigodama. Televizija je prikazala kako je barem jedna majka dojila dijete.

Papinsko krštenje je godišnji događaj ograničen na djecu vatikanskih zaposlenika ili zaposlenike rimske biskupije. Papa je i biskup talijanske prijestolnice.

Papa Franjo je po običaju na svetkovinu Gospodinovog krštenja, kojom završavaju božićni blagdani krstio u Sikstinskoj kapeli 34 djece i pozvao vjernike da govore djeci narječjem ljubavi, prenoseći im vjeru, potičući ih da često misle na vlastito krštenje. Za prijenos vjere potreban nam je Duh Sveti, rekao je Papa.

Zaboravljati znači – rekao je Papa Franjo u svom nedjeljnom govoru okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra - gubiti uspomenu na sve ono što je Gospodin učinio za nas te ga promatramo kao čin prošlosti, a ne kao sakrament kojim smo postali nova stvorenja. Istaknuo je kako je Duh Sveti tvorac Isusovog i našeg krštenja. Isusovo krštenje na Jordanu bilo je – prema njegovim riječima - pokorničko krštenje, kojim su ondašnji vjernici željeli izraziti želju za pročišćavanjem od grijeha, obavezujući se da će započeti novim životom. Tako možemo shvatiti poniznost Isusa, koji se, iako bez grijeha, stavio među pokornike kako bi ga Ivan krstio u rijeci Jordanu.

Kao i u Betlehemu tako i na rijeci Jordanu Bog je održao svoje obećanje da će se brinuti o ljudskoj sudbini. Isus je – kaže Papa – očiti i konačni znak tog obećanja, o kojem svjedoči i današnje Markovo evanđelje. Duh Sveti koji djeluje od početka stvorenja i svijeta i koji je vodio Mojsija i izraelski narod kroz pustinju, sada silazi na Isusa kako bi mu dao snagu da dovrši svoje poslanje u svijetu. On otvara srce istini i vodi naš život na put ljubavi. To je dar - kaže Papa – što ga je Otac dao svakome od nas na dan krštenja. To je Duh, koji nam prenosi nježnost Božjeg opraštanja.

U trenutku kad se Sin solidarizirao s grešnicima, čuo se Očev glas koji potvrđuje njegov identitet i poslanje. Zahvaljujući krštenju u stanju smo opraštati i ljubiti i one koji nas vrijeđaju i čine nam zlo te prepoznavati i one najbjednije i napuštene, čije se lice odražava u Gospodinu. Više nego li upisivanje u župske knjige dan našeg krštenja predstavlja – zaključio je Papa svoj nedjeljni nagovor okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra – obvezujuću osobnu iskaznicu vjernika. Stoga je, kako kaže Papa, važno znati datum svoga krštenja. 

misija / hina / ika