Urbi et orbi 555

Katolički biskup u Kini pušten na slobodu nakon sedam mjeseci pritvora

Katolički biskup u Kini pušten na slobodu nakon sedam mjeseci pritvora
Mons. Peter Shao Zhumin, biskup kineskoga grada Wenzhoua / RV

Monsinjor Peter Shao Zhumin, biskup kineskoga grada Wenzhoua, kojeg priznaje Sveta Stolica, ali ne i kineske vlasti, nakon sedam mjeseci pritvora je pušten na slobodu. Naime, biskupa Shaoa odveli su policajci i službenici Uprave za vjerske poslove te su ga udaljili iz njegove biskupije. Od jučer se može slobodno kretati i nije više pod policijskim nadzorom.

Izvori AsiaNewsa u Wenzhouu rekli su da se biskup još uvijek nije vratio u grad, već je i dalje u Xiningu, kamo ga je odvela policija, a koji se nalazi 2500 kilometara od Wenzhoua.

Još nije jasno zašto je pušten na slobodu. Neki vjernici smatraju da je to rezultat inicijative posta i molitve koju je pokrenula biskupija 18. prosinca prošle godine, a koja se odmah proširila diljem svijeta. Njegovim se oslobađanjem policija nada kako će spriječiti da njegov slučaj dobije još više svjetske pozornosti. U posljednjih je nekoliko mjeseci njemački veleposlanik u Pekingu, Michael Clauss, pozvao da se oslobodi biskupa, a i Sveta Stolica je izrazila zabrinutost oko njegove sudbine.

Biskup je zadnji put viđen 11. rujna prošle godine u bolnici Tongren u Pekingu, u kojoj se nalazio zbog operativnog zahvata uha. Tom je prilikom na svom Wechat-računu objavio poruku u kojoj je zatražio od vjernika da mole za njega, ali da ga ne posjećuju. Nakon operacije, još uvijek pod policijskim nadzorom, odveden je u Xining radi svog oporavka. Izvori agencije AsiaNews rekli su da će biskup prije povratka u Wenzhou morati proći kroz Peking: posjetit će bolnicu gdje mu je bio postavljen slušni aparat.

Tijekom svih ovih mjeseci policija je primjenjivala psihološki pritisak na biskupa Shaoa kako bi se pridružio Patriotskoj udruzi, partijskom tijelu koje je ustanovljeno kao Crkva koja je neovisna o Svetoj Stolici. Suočeni s njegovim odbijanjem, početkom prosinca predstavnici vjerskih poslova zatražili su od njega da prihvati četiri uvjeta kako bi država priznala njegov biskupski status. Ti uvjeti uključuju njegovu podršku načelu neovisne Crkve; potporu samoimenovanju i samoređenju biskupa; koncelebraciju s nezakonitim biskupima koje Vatikan ne priznaje; te da se podloži novim vjerskim regulacijama koje će stupiti na snagu sljedećeg mjeseca. No monsinjor Shao je odbio njihovu ponudu.

Katolička zajednica u Wenzhouu, koja broji oko 130 tisuća vjernika, već je desetljećima podijeljena na službenu i neslužbenu zajednicu. Smatra se da neslužbenoj zajednici pripada više od 80 tisuća vjernika. Postoji 70 svećenika, s tim da ih je podjednak broj u obje zajednice. Iako biskup Shao pripada podzemnoj Crkvi, cijeni ga i službena zajednica.

misija / radio vatikan