Urbi et orbi 316

Mons. Pizzaballa u Jeruzalemu: Svi su dužni izgrađivati mir

Mons. Pizzaballa u Jeruzalemu: Svi su dužni izgrađivati mir
Mons. Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskoga patrijarhata / REUTERS

Veliki nikada neće moći ostvariti mir ako ga mali već ne žive. Da bismo imali mir, nije dovoljno ukazati na njegovu odsutnost, već moramo imati hrabrosti izgrađivati ga usprkos svemu. Ono što činim u svojoj maloj sredini i obitelji pridonosi također miru koji su veliki pozvani ostvariti, rekao je mons. Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskoga patrijarhata u Jeruzalemu, u homiliji na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, 1. siječnja, prenosi SIR.

Polazeći od svetopisamskih čitanja, nadbiskup je podsjetio da „nitko nije isključen iz zalaganja za mir. Svi su dužni raditi na miru, a ne samo trenutačni vršitelji vlasti". Dar mira, prema mons. Pizzaballi, „ako je zaista u nama, mora se pronositi dalje, s našim ponašanjima, načinom na koji izgrađujemo i živimo u obitelji i društvu, na koji odgajamo mlade, na koji ostvarujemo naše župne aktivnosti, naša politička djelovanja".

Uputio je također poziv da „ponovno doživimo čuđenje nad mnogim malim i velikim gestama ljubavi, dijeljenja, prihvaćanja, bratstva i mira koje se, unatoč svemu, još uvijek čine. Iskusiti čuđenje i slaviti te trenutke potrebno je više nego ikad. To nam daje nadu, pokazuje nam da život, unatoč svemu, i dalje teče i da je još uvijek otvoren za ljubav, koju svi trebamo, dodao je.

Djevica Marija, zaključio je mons. Pizzaballa, danas nas uči da nitko ne posjeduje mir. Znati slušati drugoga, prihvatiti njegovu viziju, otvoriti svoj pogled i svoje srce drugima od vitalne je važnosti za mir. Mir se ne izgrađuje samo onime što mislimo i činimo. Trebamo drugog kakav jest, a ne drugog kakvog ga mi želimo. A drugi nas uvijek ima mnogo toga podučiti. Imati tu svijest pomoći će nam da ne podlegnemo umišljenosti da moramo samo učiti druge kako se gradi mir.

misija / ika