Urbi et orbi 976

Preminuo mons. Giulio Einaudi, prvi nuncij u Republici Hrvatskoj

Preminuo mons. Giulio Einaudi, prvi nuncij u Republici Hrvatskoj
Službu apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj obavljao je jedanaest godina

Nadbiskup Giulio Einaudi, koji je više od pola stoljeća proveo u diplomatskoj službi Svete Stolice u raznim zemljama svijeta, među kojima i u Republici Hrvatskoj, preminuo je u četvrtak 28. prosinca u bolnici Santa Croce u Cuneu. Imao je 89 godina. Službu apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj obavljao je jedanaest godina.

Za prvog nuncija u Republici Hrvatskoj imenovan je 29. veljače 1992. a svečana primopredaja vjerodajnica Predsjedniku Republike Hrvatske upriličena je 11. svibnja iste godine. U Zagreb je stigao neposredno nakon što je Sveta Stolica priznala Hrvatsku, 13. svibnja 1992., na Gospu Fatimsku, kada je apostolskom nunciju u zagrebačkoj prvostolnici dobrodošlicu izrazio kardinal Franjo Kuharić.

Mons. Giulio Einaudi rodio se 11. veljače 1928. u Riju u Italiji u zemljoradničkoj obitelji. Nakon što je pohađao sjemenište Svetog Augustina te bogosloviju Svetog Nikole u Saluzzzu, za svećenika je zaređen 29. lipnja 1951. u katedrali u Saluzzu po rukama mons. Egidija Luigija Lanza.

Prve tri godine svećeništva obavljao je službu zamjenika župnika u katedralnoj župi u Saluzzu nakon čega nastavlja studij u Rimu pri Papinskom sveučilištu Gregoriana te na Papinskom lateranskom sveučilištu, postigavši doktorate iz teologije i kanonskog prava. Po završetku studija na Papinskoj crkvenoj akademiji 1. kolovoza 1960. stupa u diplomatsku službu Svete Stolice.

Dana 2. siječnja 1977. u Saluzzu je zaređen za biskupa. Od 1960. do 1965. obavlja službu tajnika nuncijature u Tajlandu, Maleziji i Singapuru, sa sjedištem u Bangkoku. Zatim je u diplomatskoj službi u SAD-u a potom u Ruandi i Burundiju. Od 1974 do 1976. bio je savjetnik nuncijature u Portugalu, sa sjedištem u Lisabonu, a od 1980. apostolski nuncij u Pakistanu i vizitator u Afganistanu. Slijede službe apostolskog nuncija u Kubi (1980.-1988.), Čileu (1988.-1998.) te u Hrvatskoj od 1992.-2003., sa sjedištem u Zagrebu.

Navršivši 75. godinu života zatražio je da se vrati u biskupiju Saluzzo, gdje je pastoralno djelovao u župama Busca i Valle Maira. Godine 2010. objavio je autobiografsku knjigu „Sjećanja jednog nuncija, don Giulio Einaudi" (Fusta Editore). Godine 2008. mons. Einaudi proglašen je počasnim građaninom općine Busca.

misija / ika