Urbi et orbi 397

Sveti Otac: Teologija se proučava 'na koljenima' uz osjećaj za vjeru

Sveti Otac: Teologija se proučava 'na koljenima' uz osjećaj za vjeru
Papa s članovima Talijanskoga teološkog društva / RV

Papa Frane primio je 29. prosinca u audijenciju članove Talijanskog teološkog društva koje okuplja više od 330 teologa, a ove je godine navršilo pola stoljeća djelovanja, prenosi Radio Vatikan.

Dodajući nekoliko misli na unaprijed pripremljeni tekst, Papa se prisjetio ispovijedi neke starice iz Portugala. Bila je velika vjernica; kad sam joj postavio neko pitanje vrlo je dobro odgovarala, tako da sam je čak htio upitati je li studirala na sveučilištu Gregorijani? Bila je vrlo jednostavna žena… ali imala je osjećaj za vjeru, 'sensus fidei', imala je ono što u vjeri ne može pogriješiti. To ističe i Drugi vatikanski sabor, ispripovijedao je Sveti Otac.

Da bismo uistinu bili vjernici nije potrebno da završimo akademski studij teologije, primijetio je potom papa Frane. Postoji osjećaj za stvarnosti vjere koji pripada cijelom Božjem narodu, i onima koji nemaju posebne intelektualne sposobnosti kako bi ga izrazili, a koji traži da ga se usvoji i sluša; a ima i vrlo jednostavnih ljudi koji znaju izoštriti pogled očima vjere. Svaki se teolog stoga treba osjetiti uronjen u tu živu vjeru svetoga Božjeg naroda, i treba također znati da ga ona podupire, nosi i obuhvaća, istaknuo je Papa.

Ponajviše, u želji i u smislu misionarske Crkve koja je na izlasku, teološka je služba posebno važna i hitna – primijetio je papa Frane te objasnio: Crkva koja na taj način razmišlja o sebi, brine se, kako sam napomenuo u apostolskoj pobudnici 'Evangelii gaudium', da svim ženama i muškarcima jasno pokaže što je središte i bitna jezgra evanđelja, odnosno ljepota spasenjske Božje ljubavi očitovane u Isusu Kristu umrlom i uskrsnulom.

Ta bitna zadaća, u doba kompleksnosti i izvanrednoga znanstvenog i tehničkog razvoja, te u kulturi koja je u prošlosti bila prožeta kršćanstvom, ali u kojoj se – prema Papinim riječima – danas mogu širiti iskrivljena viđenja same srži evanđelja, važan teološki rad čini prijeko potrebnim. Da bi Crkva i dalje mogla omogućavati današnjim ženama i muškarcima da čuju srž evanđelja, da bi evanđelje doista došlo do svake osobe i da bi proželo društvo u svim njegovim dimenzijama, nezaobilazna je zadaća teologije, s njezinim nastojanjem oko razmatranja velikih tema kršćanske vjere u duboko promijenjenoj kulturi – istaknuo je papa Frane.

Zbog toga je potrebna teologija koja će pomoći svim kršćanima da naviještaju i pokazuju spasenjsko Božje lice, milosrdnoga Boga, posebice pred nekim novim izazovima s kojima se danas suočava svijet, primijetio je Papa te naveo neke od tih izazova: ekološka kriza, razvoj neuroznanostî ili tehnologijâ koje mogu promijeniti čovjeka, zatim sve veće društvene razlike i migracije čitavih narodâ, te teoretski, ali i praktični relativizam.

Nadalje, dodao je Papa, potrebna je teologija koju čine kršćanke i kršćani koji ne namjeravaju razgovarati samo među sobom, nego koji znaju da su u službi različitih Crkvi i u službi Crkve, preuzimajući također zadaću promišljanja Crkve da bi bila u skladu s evanđeljem koje treba naviještati. Teologijom se valja baviti „u čuđenju" koje proizlazi iz susreta s Isusom, klečeći, te u Crkvi, svetom Božjem narodu koji ima osjećaj za vjeru, istaknuo je.

Papa Frane je potom potaknuo nazočne da prate trag koji je utisnuo Drugi vatikanski sabor, promičući teologiju zajednički, a ne – kako je istaknuo – individualistički, samostalno, ili pak, još gore, u logici natjecanja. Istraživanje teologâ ne može biti osobno istraživanje, nego zajedničko istraživanje osobâ koje su uronjene u što je veću moguću teološku zajednicu, čijim se dijelom osjećaju i čiji dio doista jesu.

misija / ika