Urbi et orbi 672

Papa: Isusova poruka je neugodna jer uznemiruje savjesti

Papa: Isusova poruka je neugodna jer uznemiruje savjesti
Papin Angelus na blagdan svetog Stjepana / REUTERS

U današnjem nagovoru pred dvadesetak tisuća vjernika okupljenih na Trgu Sv. Petra u Vatikanu papa Franjo zahvalio je svima koji su u ozračju kršćanske radosti kojom odiše Isusov Božić, došli na Trg te izrazio nadu da će i ovu svetkovinu provesti u miru te da će ovi dani za njih i za njihove obitelji biti vrijeme u kojem će uživati u ljepoti zajedništva, slušajući Isusa koji je došao među nas.

Posebno je pozdravio skupinu ukrajinskih hodočasnika, koji su došli prigodom božićnih blagdana u Vječni Grad. Primijetio je kako je prigodom božićnih blagdana s raznih strana primio raznovrsne čestitke, na koje nažalost ne može pojedinačno odgovoriti te svima zahvaljuje, posebno za dar molitve, u nadi da će im Bog širokogrudno uzvratiti.

Papa je uvjeren da je Isusova poruka neugodna, jer se suprotstavlja svjetovnoj i vjerskoj vlasti i uznemiruje savjesti. U nagovoru prigodom proslave svetkovine sv. Stjepana, koji izazvao krizu među vjerskim vođama, Papa se osvrnuo na vezu koja postoji između sv. Stjepana i božićne poruke. Nakon Isusova rođenja potrebno je obratiti se, promijeniti mentalitet, odustati o dosadašnjeg načina mišljenja, rekao je Papa, ističući revolucionarno značenje Spasiteljeva rođenja.

Stjepan je ostao usidren na Isusovu poruku do mučeničke smrti, moleći: Gospodine Isuse, primi duh moj i dodaje: Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh. To je vjerni odjek Isusovih riječi što ih je izgovorio na križu. Stjepan se mogao tako ponašati, jer je Sin Božji došao na zemlju i uskrsnuo za nas, primijetio je Papa i dodao kako je prije toga bilo nezamislivo čuti slične riječi.

Stjepan moli da Isus primi njegov duh. Uskrsli Krist je Gospodin i jedini posrednik između Boga i ljudi, ne samo u času naše smrti, već u svakom trenutku našeg života. Bez njega ne možemo ništa. Papa je savjetovao vjernicima da i oni pred Isusom u jaslicama mogu tako moliti: Gospodine Isuse, povjeravamo ti naš duh, primi ga kako bi naše postojanje postalo prema Evanđelju stvarno dobar život.

Isus je naš posrednik i pomiruje nas ne samo s Ocem, već i nas s drugima. On je izvor ljubavi, koja nas otvara prema bratskoj zajednici, odstranjujući sve sukobe, srdžbe i neugodnosti, zajamčio je Papa i pojasnio kako je svima dobro poznato koliko su ružne srdžbe koje nanose toliko zla svima. Isus odstranjuje sve to. To je njegovo čudo, zaključio je Papa i preporučio vjernicima da mole Isusa, koji se za nas rodio, da nam pomogne zauzeti to dvostruko stajalište: povjerenje u Oca i ljubav prema bližnjemu. Takvo stajalište preobražuje život, koji postaje ljepši i plodniji.

misija / ika