Urbi et orbi 329

Papin Angelus: Gospa – savršena suradnica Božjeg nauma

Papin Angelus: Gospa – savršena suradnica Božjeg nauma
Papa na prozoru Apostolske palače / REUTERS

U svom nedjeljnom nagovoru pred sam Božić papa Franjo je još jednom pozvao međunarodnu zajednicu i državne poglavare da se jače zauzmu za uspostavu mira i oslobođenje otetih ljudi.

Osvrćući se na današnje Evanđelje, u kojem Luka opisuje anđelovo naviještenje Mariji, Papa je istaknuo kako se Marija pred nikim ne hvali, ponizna je i skromna. Ne diči se. Ostaje živjeti kao što je živjela i prije nego li joj je anđeo navijestio da će posredstvom Duha Svetoga začeti i roditi Sina. Buduća Isusova majka je svjesna da je neznatna i malena pred Bogom te je čak i zadovoljna što je takva.

Istodobno je svjesna da o njezinu odgovoru ovisi ostvarenje Božjeg plana. „Svjesna je da je pozvana posvetiti se posvema tom Božjem naumu", rekao je Papa i dodao kako pred perspektivom da postane čak Mesijina majka, ona se ne ponosi, ostaje skromna te prihvaća Božji plan. Opreku između anđelovog obećanja i Marijinog odgovora Papa vidi u dimenziji i u sadržaju izražavanja protagonista.

Anđeo kaže Mariji: „Ne boj se, jer si kod Boga našla milost. Evo, to ćeš začeti i roditi Sina, komu ćeš nadjenuti ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega, Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo ne će imati kraja". Radi se o dugoj objavi, koja otvara neslućene perspektive, primijetio je Papa jer će se dijete koje će roditi ova ponizna djevojka iz Nazareta zvati Sinom Svevišnjega. Nije moguće zamisliti veće dostojanstvo.

Nakon Marijinog pitanja za objašnjenje, anđelova objava postaje još detaljnija i iznenađujuća. Marijin je odgovor kratak. Ne govori o slavi ni privilegijima, već samo o spremnosti i služenju: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi. U toj se situaciji Marija predstavlja sa stajalištem koji posvema odgovara onome Sina Božjega kada bude došao na svijet. On želi postati sluga Božji, staviti se prema Očevom nacrtu u službu čovječanstva, primijetio je Papa i objasnio kako Marijino ponašanje posvema odgovara izjavi Sina Božjega, koji postaje i Marijin sin.

Tako Gospa postaje savršena suradnica Božjeg nacrta i u hvalospjevu Veliča duša moja Gospodina, može mirno reći da Bog uzvisuje ponizne, jer ovim svojim poniznim i širokogrudnim odgovorom postiže veliku slavu. Dok se divimo našoj Majci na ovom odgovoru i Božjem poslanju, molimo je da svakome od nas pomogne prihvatiti Božji plan našeg života s iskrenom poniznošću i širokogrudnom odvažnošću, završio je Papa Franjo svoj današnji nedjeljni nagovor i molitvenom iščekivanju kneza mira pozvao vjernike da se mole za dar mira u svijetu, posebno za narode koji trpe zbog oružanih sukoba.

Ponovio je poziv otmičarima da oslobode taoce, svećenike, redovnike, redovnice i vjernike laike kako bi se mogli vratiti prilikom božićnog blagdana svojim domovima. Molimo i za njih – dodao je Papa i ostao kratko moliti u tišini. Sjetio se i stanovništva na filipinskom otoku Mindanao, koje je teško pogođeno jakim nevremenom sa puno žrtava i razaranja.

„Molimo da milosrdni Bog primi duše preminulih i ojača one koji trpe zbog te prirodne nepogode", preporučio je Papa okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra, preporučivši im da u ovo kratko vrijeme koje nas dijeli od Božića, pronađu vremena da se kratko i u tišini pomole pred jaslicama, odajući u svojim srcima počast otajstvu stvarnog Božića, onog Isusovog, koji nam se približuje s ljubavlju, poniznošću i nježnošću.

misija / ika