Urbi et orbi 284

Papa žandarima: Treba tražiti Gospodina i obratiti se

Papa žandarima: Treba tražiti Gospodina i obratiti se
Papa je predsjedao misi u Lurdskoj špilji Vatikanskih vrtova

Tražiti Gospodina i promijeniti život, obratiti se – poticaj je proroka Izaije suvremenicima, kojim je Sveti Otac, započeo svoju propovijed, na misi kojom je predsjedao u Lurdskoj špilji Vatikanskih vrtova, u prigodi proslave Dana Vatikanskog žandarmerijskoga korpusa.

"Ali Isus - objasnio je Papa – „mijenja logiku i ide dalje. Logika koju nitko nije mogao shvatiti je logika Božje ljubavi. Istina je, trebaš tražiti Gospodina i učiniti sve kako bi ga pronašao; ali važno je i to da i On traži tebe. Traži te. Važnije je od samoga traženja Gospodina, shvatiti da On traži mene" – rekao je Rimski biskup.

U prispodobi današnjeg evanđelja "Bog nas izlazi tražiti pet puta", on je Gospodar koji tijekom dana, od ranoga jutra do večeri, neumorno izlazi na trg kako bi našao radnike za svoj vinograd, jer nas voli – kazao je papa Franjo.

Koliko se puta zadržavamo na trgu po čitav dan, a biti na trgu znači ostati u svijetu; ostati u grijesima" – rekao je Papa, objasnivši kako za Boga nikad nije kasno! To je njegova logika i on je izašao iz sebe i poslao svoga Sina da nas traži".

I Božja ljubav prema nama slična je ljubavi onog oca koji se ne umara čekajući svog izgubljenog sina: "To je srce našega Boga: uvijek nas čeka". Gospodin uvijek prvi čini korak prema nama". Ne umara se izlaziti i poštuje slobodu svakoga čovjeka, ali je tu i čeka "da mu odškrinemo vrata. Naš Bog je ponizan; ponizuje se i čekajući nas" – objasnio je Sveti Otac.

Svatko od nas stoga treba susret s Gospodinom kako bi nam On dao snage da nastavimo naprijed, ali moramo biti oprezni jer On prolazi, a bilo bi žalosno da ga ne primijetimo. "Danas zamolimo za milost sigurnosti, da nas Bog čeka. Da, čeka mene, s mojim grijesima, nedostacima i problemima. Svi ih imamo. Najgori od grijeha" je " nepouzdanje u Božju ljubav" – pojasnio je papa Franjo.

Obrativši se prisutnima i njihovim obiteljima, zaključio je: "Neka vam Gospodin udijeli ovu milost. Meni također i svima; milost da budem siguran da je On uvijek na vratima i čeka me da mu malo odškrinem vrata te uđe.

I nemojte se bojati: kad se izgubljeni sin susreo s ocem, otac je sišao s terase i otišao mu ususret. Žurio se, a Evanđelje dalje kaže da – kad mu je sin počeo govoriti "Oče, sagriješio sam..." nije mu dao da nastavi, nego ga je zagrlio i izljubio...
„To je ono što nas čeka kad mu malo otvorimo vrata: Očev zagrljaj!“ – kazao je na koncu propovijedi, članovima Vatikanskoga žandarmerijskog korpusa, Sveti Otac".

Nakon mise za žandare, Papa se susreo s dobročiniteljima dviju švicarskih zaklada koje su osnovane radi novčane, materijalne i tehničke potpore Papinske švicarske garde. Papa je napomenuo kako su članovi tih zaklada hodočastili u Rim na blagdan svoga zaštitnika sv. Nikole iz Flüe koji je rođen prije 600 godina te im je pritom zahvalio na njihovoj brizi za pripadnike Švicarske garde, kao i na plodonosnoj suradnji sa Zapovjedništvom Garde i nadležnim vatikanskim institucijama.

Obavljanjem svoje djelatnosti očitujete duh zajedništva i solidarnosti – napomenuo je Sveti Otac – koje je karakterističan za katoličku prisutnost u društvu. Taj je stav ukorijenjen u evanđeoskom pozivu na ljubav prema bližnjemu (usp. Mk 12,31) te potiče nadvladavanje razlika i socijalnih napetosti među različitim skupinama. Prema tome, svojim radom na konkretan način svjedočite evanđeoske ideale te u švicarskom društvenom tkivu predstavljate primjer bratstva i solidarnosti – rekao je papa Franjo.

Ljubav prema bližnjemu odgovara Kristovu nalogu i primjeru ako se temelji na istinskoj ljubavi prema Bogu – kazao je Papa te nastavio – Tako je kršćaninu moguće, putem svoga predanja, pomoći drugima doživjeti providnosnu nježnost Oca Nebeskog. Kako bismo očitovali ljubav prema bližnjemu, nužno je primiti ju od vatre božanske ljubavi, i to putem molitve, slušanjem Riječi Božje i putem svete Euharistija. Pomoću tih je duhovnih izvora moguće djelovati u logici darivanja i služenja – napomenuo je Sveti Otac.

Zahvalio je potom članovima zakladâ za sve što čine za mlade Švicarce koji odlučuju nekoliko godina svoga života provesti u službi Crkve i Svete Stolice. Iskoristio je priliku da istakne koliko je dragocjena diskretna, stručna i nesebična prisutnost Švicarske garde, kao i to koliko su korisni za dobar slijed aktivnosti u Vatikanu. Neka vas i vaše obitelji čuvaju Blažena Djevica Marija i sv. Nikola iz Flüe te vas učine sve više svjedocima vjere i dobrote – zaključio je papa Franjo. 

misija / radio vatikan