Urbi et orbi 314

Kćeri Božje ljubavi proslavile 25 godina djelovanja u Albaniji

Kćeri Božje ljubavi proslavile 25 godina djelovanja u Albaniji
Obljetnica se održava pod geslom "Putovanje se nastavlja"

Pod geslom "Putovanje se nastavlja" proslavljena je 25. obljetnica dolaska sestara Kćeri Božje ljubavi u Albaniju.

U organizaciji Provincijalne uprave, pod vodstvom provincijalne glavarice s. Gordane Igrec 7. rujna četrdesetak sestara iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine uputilo se autobusom na zahvalno hodočašće u Albaniju kako bi sa sestrama koje tamo djeluju proslavile srebrni jubilej osnutka prve zajednice u Lacu, te plodnog djelovanja kroz 25 godina u toj patničkoj zemlji.

Putujući kroz Boku Kotorsku, hodočasnice su se zaustavile u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru gdje ih je dočekao kotorski biskup Ilija Janjić, a s njim su slavile misu u crkvi Sv. Marije gdje se nalazi neraspadnuto tijelo bl. Ozane Kotorske.

Na blagdan Male Gospe, sestre su razgledale povijesne znamenitosti Skadra, a u popodnevnim satima nakon mise u katedrali, započela je proslava svečanom akademijom. Među gostima je bila i vrhovna glavarica iz Rima s. Maria Dulce Adams, s. Danica Sanader, vrhovna savjetnica, s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica iz Zagreba, s. Emanuela Cermak, provincijalna glavarica iz Austrije u pratnji s. Digne Blochberger, provincijalne ekonome i s. Nicolina Hendges, bivša vrhovna glavarica, te druge brojne sestre pristigle iz svih dijelova Provincije: iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, s Kosova, Švicarske, Austrije i Amerike.

Svečanoj akademiji nazočio je predsjednik Biskupske konferencije Albanije skadarski nadbiskup Angelo Massafra, OFM, te velik broj svećenika, redovnika i redovnica različitih družbi iz Albanije i Kosova.
Kroz program, molitvom i pjesmom, recitalom i govorima, sestre su s djecom i mladima izrazili svoju zahvalnost Bogu za plodni rad kroz četvrt stoljeća.

Riječ pozdrava uputio je nadbiskup Massafra prisjećajući se početaka rada sestara u Lacu. Potom je s. Gordana Igrec rekla: „Prije 25 godina posijano je sjeme Božje ljubavi u albansko tlo. I upravo iz tog krvlju natopljenoga tla ponosne albanske zemlje, to sjeme je izraslo novim duhovnim zvanjima i procvjetalo s 22 Kćeri Božje ljubavi koje danas, uz druge sestre, djeluju u šest zajednica širom Albanije.

Bila je to avantura prožeta osjećajem dubokog misijskog žara i nepokolebivog pouzdanja u Božju providnost, utjelovljujući geslo Družbe 'Sve za Boga, za siromahe i za našu Družbu'". S. Igrec zahvalila je svim sestrama koje su u ovih 25 godina svojim radom, žrtvom i molitvom doprinosile širenju Božjega kraljevstva i karizme Družbe u Albaniji, kao i onima koje i danas vjerno i požrtvovno rade u šest redovničkih kuća i dva nacionalna svetišta. Okupljenima se obratio i fra Lovro Gavran, čijim nastojanjem su kćeri Majke Franziske Lechner proširile svoju djelatnost u Albaniju.

Predstavljajući monografiju „Srebrni jubilej, 25. obljetnica rada sestara Kćeri Božje ljubavi u Albaniji 1992. – 2017." Provincijalna savjetnica s. Vida Ademi je rekla: „Danas smo sretne što imamo ovu Monografiju u rukama i s puno radosti vam ju predstavljam. Ne zato da bismo rekle: 'Gledajte što smo učinile', nego da pokažemo kako Bog čini velika djela po malim i jednostavnim ljudima."

Subotu, 9. rujna hodočasnice su provele u Lacu, u prvoj redovničkoj zajednici Kćeri Božje ljubavi u Albaniji posvećenoj službenici Božjoj Majci Franziski Lechner. Zahvalno euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Mihovila predvodio je tiranski nadbiskup George Frendo, OP u zajedništvu s dvadeset svećenika.

U uvodu u misno slavlje čestitao je sestrama jubilej i zahvalio za rad kroz 25 godina u njegovoj nadbiskupiji. U propovijedi nadbiskup je protumačio što znači ime Kćeri Božje ljubavi, te po čemu bi trebale biti prepoznatljive. „Po uzoru na Utemeljiteljicu i življenu karizmu sestre su se u ovome razdoblju zalagale za siromahe, posebno djevojke koje dolaze sa sela u grad, za odgoj djece i spašavanje duša" naglasio je.

Na misi je nazočilo oko 80 sestara Kćeri Božje ljubavi kao i sestre različitih družbi. Misno slavlje pjesmom su uveličale sestre pod ravnanjem s. Luize Milani, koja je bila među prvim pozvanima iz Albanije.

Na kraju mise prisutnima se obratila s. Sniježna Stjepandić, provincijalna glavarica u vrijeme otvaranja te misijske postaje, predstavljajući prve četiri misionarke: s. Jeronimu Juroš, s. Svjetlanu Rezo, s. Nikolinu Gegić i s. Francisku Kola. Osvrnula se na četvrt stoljeća plodnog djelovanja, koje je bilo obilježeno molitvom i brigom cijele Družbe.

Podsjetila je na početke rada sestara i zahvalila Bogu što je po sestrama albanskom narodu i na ovaj način doneseno svjetlo Evanđelja. Zahvalila je svima koji su uložili veliki duhovni, umni i fizički trud, znanje i ljubav u osnivanju ove zajednice. Posebno je zahvalila onim skromnim, anonimnim dobročiniteljima, kojih su imena ostala nepoznata.

U ovoj prigodi, riječ ohrabrenja uputila je i Vrhovna glavarica s. Maria Dulce Adams, zahvalivši sestrama što su u ljudima učinile plodno tlo za prihvaćanje Božje riječi. Poželjela im je da idu dalje s blagoslovom Onoga radi kojega su došle u Albaniju. Kruna svega bila su djeca iz vrtića koja su izvela program prikazavši u njemu dolazak prvih sestara u Albaniju.

Proslavi Jubileja prethodila je devetomjesečna duhovna priprava koju su sestre organizirale u svojim zajednicama u Skadru. Preispitivale su prijeđeni put, ono što je učinjeno, kako je učinjeno, što bi trebalo i što bi se moglo dalje činiti jer kroz četvrt stoljeća Albanija je napredovala i razvila se u modernu i slobodnu zemlju, slobodnoga i živog vjerskog života.

misija / ika