Urbi et orbi 400

Sveti Otac: Katolici i Židovi proživljavaju plodonosno vrijeme dijaloga

Sveti Otac: Katolici i Židovi proživljavaju plodonosno vrijeme dijaloga
Papa je primio europske, američke i izraelske rabine / OSS_ROM

Katolici i Židovi na svom zajedničkom putovanju proživljavaju plodonosno vrijeme dijaloga – kazao je papa Franjo za vrijeme susreta s predstavnicima Konferencije europskih rabinâ, Rabinskog vijeća u Americi i Povjerenstva Velikog izraelskog rabinata koje je u dijalogu s Povjerenstvom Svete Stolice za vjerske odnose sa židovstvom.

Riječ je, dakle, o pozitivnoj bilanci zajedničkog puta, polazeći od koncilske deklaracije o odnosu Crkve prema nekršćanskim religijama Nostra Aetate, 'velike povelje' dijaloga katolika sa židovskim svijetom – napomenuo je papa Franjo te nastavio: U posljednjih smo se nekoliko desetljeća uspjeli približiti jedni drugima te uspostaviti djelotvorni i plodonosni dijalog.

Produbili smo međusobno razumijevanje te ojačali prijateljske veze. Upravo to potvrđuje dokument naslovljen „Između Rima i Jeruzalema“ koji su Papi predstavili europski, američki i izraelski rabini, uključujući i glavnog rimskog rabina, Riccarda Di Segnija.

Vaš je dokument upućen katolicima – napomenuo je Sveti Otac – te ih naziva „partnerima, bliskim saveznicima, prijateljima i braćom u našoj zajedničkoj misiji za bolji svijet koji je blagoslovljen mirom, socijalnom pravdom i sigurnošću.

U dokumentu stoji da usprkos dubokim teološkim razlikama katolici i Židovi dijele zajednička vjerovanjâ, a također potvrđuje da se religije moraju služiti moralnim ponašanjem i vjerskom izobrazbom – a ne ratom, prisilom ili društvenim pritiskom – kako bi utjecale i nadahnjivale.

To je iznimno važno: neka Vječni blagoslovi i prosvijetli našu suradnju kako bismo zajedno mogli prihvatiti i uvijek bolje provoditi njegove planove, „planove za blagostanje, a ne za zlo“, za „budućnost i nadu“ – zaključio je papa Franjo.

misija / radio vatikan