Urbi et orbi 240

Sveti Otac mladima: Obrazovanje nije samo za elite

Sveti Otac mladima: Obrazovanje nije samo za elite
FOTO REUTERS

Papa Franjo je otvorio novi vatikanski ured Zaklade Scholas Occurrentes, koja promiče međusklop obrazovanja, umjetnosti i športa kako bi stvorila „kulturu susreta za mir“. Sveti je Otac tom prilikom putem video-konferencije razgovarao s mladima iz Italije, Kolumbije, Haitija, Paragvaja, Argentine, Brazila, Meksika, Španjolske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

'Ne' isključivanju, 'da' uključivanju! Papa je kazao da svi ljudi posjeduju vrijednost, kao što kamenčić ima svoju svrhu u svijetu. Upozorio ih je da od obrazovanja ne učine nešto što je samo za „elite“. Za mlade ljude u području obrazovanja postoji velika opasnost: elitizam. U nekim je mjestima novčana potpora za obrazovanje opala i stvorena je elita koja si može priuštiti obrazovanje. Papa Franjo je rekao da svi moraju imati iste mogućnosti, pogotovo kada je riječ o mladima koji ulaze u život i koji se pripremaju raditi u društvu sutrašnjice.

Sveti je Otac istaknuo kako u obrazovanju nije riječ o tome da znamo stvari ili pohađamo nastavu, nego o tome da budemo sposobni koristiti tri jezika: glave, srca i ruku. To znači učiti na takav način da možeš razmišljati o tome što osjećaš i činiš; da možeš osjećati o čemu razmišljaš i što činiš; da možeš činiti što osjećaš i o čemu razmišljaš. Jedinstvo unutar osobe – kazao je papa Franjo.

Usredotočio se potom na temu globalizacije koju smatra dobrom, no ponekad postoji opasnost asimilacije i jednoličnosti, poništavajući osobne karakteristike ljudi. Ili ćeš se potpuno prilagoditi sustavu ili ne postojiš! No istinska globalizacija – napomenuo je Papa – poštuje različnost i samo je ono društvo sposobno rasti, koje je spremno prihvatiti različitost. I svaka osoba ima zadatak pronaći istinski smisao svoje uloge u životu – zaključio je Sveti Otac.

Papa Franjo je 13. kolovoza 2013. ustanovio Zakladu Scholas Occurentes kao međunarodnu organizaciju papinskoga prava čiji je primarni cilj promicanje kulture susreta putem obrazovanja, tehnologije, umjetnosti i športa. Sveti je Otac sinoć otvorio novi ured koji je smješten u Palači sv. Kaliksta, a služit će kao baza za djelovanje u Italiji. Organizacija je danas prisutna u 190 zemalja s mrežom od skoro pola milijuna škola svih vjeroispovijesti, a obuhvaća kako javne tako i privatne škole. Pokret je započeo prije dvadeset godina u Argentini kada je Jorge Mario Bergoglio – sadašnji papa Franjo – bio nadbiskup Buenos Airesa.

misija / radio vatikan

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.