Urbi et orbi 354

Dragan Čović u Vatikanu pozvao papu Franu da posjeti Mostar

Dragan Čović u Vatikanu pozvao papu Franu da posjeti Mostar
Papa Frane primio je u privatnu audijenciju predsjednika Čovića / REUTERS

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović pozvao je u četvrtak tijekom službenog susreta u Vatikanu papu Franu da posjeti Mostar, objavili su mediji u tome gradu.

Papa Frane primio je u privatnu audijenciju u svojoj biblioteci predsjednika Čovića te je s njim nasamo razgovarao. Tijekom toga susreta Čović je prenio poziv da ponovno posjeti Bosnu i Hercegovinu i dođe u Mostar.

U Vatikanu je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović imao bilateralni susret s državnim tajnikom Svetog Oca kardinalom Pietrom Parolinom. Uz državnog tajnika u razgovoru sudjelovali su i tajnik za odnose s državama Svete Stolice Paul Richard Gallagher.

U srdačnim razgovorima izraženo je zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa, učvršćenih Temeljnim ugovorom iz 2006. godine, a bilo je riječi i o situaciji u toj zemlji, izazovima s kojima se suočava i njezinim europskim težnjama. Razmijenjena su također mišljenja o temama od zajedničkog interesa kao što su mir, pomirenje, međureligijski dijalog i prisutnost katoličke zajednice u zemlji.
U nastavku razgovora razmotrene su neke teme vezane uz aktualna politička pitanja u svijetu, s posebnim osvrtom na regionalni kontekst. 

Izaslanstvo koje predvodi hrvatski član BiH Predsjedništva posjetilo je i Hrvatski papinski zavod sv. Jeronima, te Vatikanski tajni arhiv.

misija / hina / ika