Urbi et orbi 313

Bog nam govori na iznenađujući način i kad se ne nadamo

Bog nam govori na iznenađujući način i kad se ne nadamo
Mons. Dario Viganò u bazilici sv. Petra

Dopustimo da nas Bog iznenadi i tako ćemo moći svijetu naviještati Radosnu vijest njegova milosrđa – potaknuo je mons. Viganò u propovijedi na svetoj misi za djelatnike Tajništva za komunikacije, koju je prije podne slavio u bazilici Svetoga Petra.

Komentirajući misna čitanja, msgr. Viganò je govorio o poslanju onih koji su pozvani naviještati Radosnu vijest Božjega milosrđa. Pročelnik Tajništva je u propovijedi govorio o „idealnom hodočašću“ tragovima likova koje je predložila Božja riječ. Današnja čitanja govore nam o dva navještaja rođenjâ, koja se „ne mogu objasniti ljudskim kategorijama“ Protagonisti su dva bračna para, koji su se „pomirili sa svojom neplodnošću“, ali koji se unatoč svemu ufaju u Boga. Iz njihove će se vjere roditi Samson i Ivan Krstitelj, dva čovjeka koji su djeca Božjega milosrđa, koji unatoč svim napastima i teškoćama učinkovito obavljaju svoje poslanje – rekao je msgr. Viganò.

Govoreći o Manoahu, Samsonovu ocu, rekao je da njegovo ime znači „odmorište“. Ta obilježe ujedno je i poziv da se „prepozna Bog koji nam dolazi u posjet i da ga se sluša, čak i onda kad se objavljuje na iznenađujući način i u vrijeme kad se ne nadamo. Papa Franjo ponavlja da je molitva „ključ koji otvara Božje srce“. U toj oazi, u tim duhovnim utočištima, Gospodin nam objavljuje što od nas želi, što bismo imali činiti da odgovorimo na njegov poziv. Ako ne slušamo, kako možemo odgovoriti? A to je također dobro pravilo komunikacije: slušati, da se smože shvatiti i suvislo odgovoriti – kazao je msrg. Viganò.

Govoreći o Samsonu, čije ime podsjeća na sunce, msgr. Viganò je potaknuo djelatnike Tajništva da se osjećaju „darom za druge“, gotovo „iskrice ljepote, na radu“ i u obitelji. Od nas se traži poštovanje pravila, nadvisivanje teškoća i napasti, koje nam zadaju „muke, nerazumijevanja, razočaranja, ali i omogućuju da otkrijemo put vjernosti Bogu i njegovu pozivu. Govoreći pak o Zahariji, rekao je da njegovo ime znači „Bog se spomenuo“, dodajući da ime Elizabeta znači „Bog se zakleo“, a mogli bismo ga dakle prevesti sa „Bog je vjeran“ – ustvrdio je monsinjor.

Iščekivanje, svagdanja molitva katkada stvarju osjećaj da ponavljamo zastarjele formule. Brbljanje naroda, te osjećaj da smo nešto pogriješili, kao da je Bog porezni službenik koji nas kažnjava ako računi nisu u redu, potištenost i nemoć katkada kidaju srce kao da guše svaku čežnju duše, upravo se tad Bog neočekivano objavljuje, pred našim se začuđenim pogledom rađa dijete, koje smo već udaljili sa suzama, da svjedoči Božji blagoslov nakon dugog tugovanja. Svom narodu Bog objavljuje radosnu vijest: On ima, On je milosrđe. A to upravo znači ime Ivan – Bog je bio milosrdan. Bog je milosrdan prema svakome od nas, svakoj ženi i svakom muškarcu koji dolazi na svijet – zaključio je msgr. Viganò.

Molitva vjernika je moljena na raznim jezicima, a to je znak da u Crkvi nitko nije stranac. Osvrnuvši se pak na obilježje komunikacije Svete Stolice, msgr. Viganò je rekao: Mi smo međunarodna zajednica, čestitajte dakle svojim zajednicama, odnosno biskupijama i zajednicama u cijelom svijetu. Zahvaljujem Družbi Isusovoj i Družbi salezijanca, čiji su brojni članovi u službi Svete Stolice. Ne preostaje nam drugo nego da se veselimo u Bogu koji za Božić dolazi kao Bog jaki i neumorni, koji ne želi da se čovjek izgubi, zbog toga je postao čovjekom – istaknuo je msgr. Viganò.

MISIJA / IKA

 

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.