Urbi et orbi 606

Papa Frane: Radost Crkve je u njezinom majčinstvu

Papa Frane: Radost Crkve je u njezinom majčinstvu
Papa Frane na Bezgrešnu blagoslivlja nazočne na Španjolskom trgu u Rimu / AFP

Radost Crkve je u njezinom majčinstvu; ići i tražiti izgubljene ovce – istaknuo je papa Frane na jutarnjoj misi u Domu sv. Marta. Crkvi ne koristi ako ima savršen organizacijski plan, a nije poput majke. Stoga smo pozvani biti radosni kršćani s „utjehom Isusove nježnosti“.

Govoreći o navještaju proroka Izaije o svršetku babilonskog izgnanstva, Papa je istaknuo kako Gospodinova prisutnost tješi njegov narod; utjeha mu je i u nevolji. Mi ipak često bježimo od utjehe, nepovjerljivi smo i ugodniji su nam naši nedostaci i grijesi. To je „naša zemlja“. Protivno tome je utjeha Duha Svetoga, koja nas drugdje vodi i koju ne možemo kontrolirati: „to je pravo prepuštanje Gospodinovoj utjesi“, objasnio je Sveti Otac i nastavio:

„Najsnažnija utjeha je milosrđe i oprost“, kao kada Gospodin u knjizi proroka Ezekiela, nakon „popisa tolikih grijeha naroda“ kaže „ali ja te ne napuštam… ovo će biti moja osveta: utjeha i oprost. Takav je naš Bog.“ Zbog toga je dobro ponoviti – dodao je Papa: „Dopustite da vas Gospodin utješi, on je jedini koji nas može utješiti“, čak i ako smo navikli na male, pomalo naše utjehe, koje su poslije beskorisne.

„Kada je osoba utješena, kada osjeti Gospodinovo milosrđe i oprost, Crkva slavi; radosna je kada izađe sama iz sebe“, poput pastira iz današnjega evanđeoskog odlomka, koji ide tražiti jednu izgubljenu ovcu. „Mogao je napraviti račun kao dobar trgovac: ako se od devedeset i devet izgubi jedna, nema problema. S takvim omjerom dobitka i gubitka je dobro, možemo s time naprijed“.

Međutim, pastir ide i traži izgubljenu, a kada ju pronađe, raduje se. „Radost izlaska da bi se tražila braća i sestre koji su se udaljili: to je radost Crkve. U tome Crkva postaje majka, postaje plodna“, kazao je papa Frane.

Kad Crkva, međutim, ne postupa tako; kad se zatvori u sebe – makar bila dobro organizirana, sa savršenim planom, onda joj nedostaje radost, mir i „postaje nepovjerljiva, tjeskobna, tužna, Crkva koja je sličnija usidjelici nego li majci; a takva Crkva nije potrebna, to je muzejska Crkva. Radost Crkve je u rađanju, u izlasku iz sebe da bi dala život, izlasku i traženju izgubljenih ovaca; radost Crkve upravo je pastirska nježnost, majčinska nježnost“, rekao je Sveti Otac.

„Neka nam Gospodin udjeli milost“ – dodao je – „da budemo radosni kršćani u plodnosti majke Crkve i pazimo se da ne upadnemo u stav tužnih kršćana… koji imaju sve savršeno u Crkvi, ali nemaju 'djece'. Neka nas Gospodin utješi“ Isusovim milosrđem u opraštanju naših grijeha, kazao je na koncu papa Frane.


misija / radio vatikan