Urbi et orbi 1008

Sveti Otac: Trošenje novca na nuklearno naoružanje rasipa bogatstvo naroda

Sveti Otac: Trošenje novca na nuklearno naoružanje rasipa bogatstvo naroda
Papa Frane dolazi na Trg sv. Petra u Rimu / REUTERS

Nuklearna opasnost i prijetnja međusobnog uništenja ne mogu biti temelj za etiku bratstva i mirnoga suživota naroda i država – rekao je papa Frane u poruci upućenoj Sebastianu Kurzu, predsjedniku konferencije o humanitarnim učincima nuklearnog naoružanja, koja je 8. prosinca otvorena u Beču.

Zbog globalnog problema nuklearnog oružja, hitno je potrebna „etika solidarnosti" na koju je pozivao sv. Ivan Pavao II. – istaknuo je Papa a prenosi Radio Vatikan.

„Naglasak se često stavlja na mogućnosti masovnoga uništenja nuklearnog oružja, ali trebalo bi posvetiti više pažnje 'nepotrebnoj patnji'" koju nuklearno oružje uzrokuje, a koju zabranjuju i vojni pravilnici i međunarodni zakon.

„Ako je takva patnja zabranjena u konvencionalnim ratovima, onda tim više treba biti zabranjena u nuklearnim sukobima" – zaključio je papa Franjo.

„Trošenje novca na nuklearno naoružanje rasipa bogatstvo naroda. Dati prednost takvom trošenju novca pogreška je i krivo ulaganje sredstava koja bi se daleko bolje iskoristila na području cjelovitog ljudskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i borbe protiv krajnjega siromaštva. Cijenu rasipanja ovih sredstava plaćaju siromašni i slabi koji žive na rubovima društva" – upozorio je Sveti Otac.

Duboku ljudsku težnju prema miru, sigurnosti i stabilnosti, „ukorijenjenu u Stvoritelju koji sve ljude okuplja u jednu obitelj", ne mogu zadovoljiti „puka vojna sredstva, pogotovo ne posjedovanje nuklearnog i drugog oružja masovnoga uništenja. Mir se 'ne može svesti na puko održavanje ravnoteže moći među neprijateljima'", kako poučava Pastoralna konstitucija o Crkvi u svijetu, Gaudium et Spes.

Mir se ima izgraditi na pravdi, razvoju, slobodi i poštivanju temeljnih ljudskih prava – rekao je Sveti Otac, potičući na zalaganje da cilj „svijeta bez nuklearnog oružja" od ideala postane stvarnost.

misija / ika