Urbi et orbi 1638

Kardinal George Pell: Vatikan nije bankrotirao

Kardinal George Pell: Vatikan nije bankrotirao
Kardinal George Pell, pročelnik vatikanskog Tajništva za gospodarstvo / AFP

Kardinal George Pell, pročelnik Tajništva za gospodarstvo, koje je zaduženo za financijsku reformu Vatikana, rekao je da je financijsko stanje zdravije nego se isprva činilo, prenosi britanski katolički tjednik Catholic Herald.

„Važno je istaknuti da Vatikan nije bankrotirao. Osim mirovinskog fonda, koji treba ojačati zbog opterećenja pod kojim će biti za 15 ili 20 godina, Sveta Stolica plaća svoje troškove i posjeduje značajnu imovinu i uloge“, rekao je kardinal i dodao:

„Otkrili smo da je stanje mnogo zdravije nego što se činilo, jer je više stotina milijuna eura bilo položeno na pojedine račune i nisu se pojavili u financijskom izvješću Svete Stolice.“

Važno je istaknuti, međutim, da se „ne radi o ilegalnim, nevaljanim ili loše vođenim računima“ – objasnio je p. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, već je riječ o računima koji nisu bili uzeti u obzir u ovjerenim proračunima Svete Stolice. Razlog tomu je što ovjereni proračuni nisu obuhvaćali sve odjele pri Vatikanu, već samo glavne ustanove Kurije i grada-države, rekao je p. Lombardi.

Govoreći za spomenuti tjednik o financijskim reformama, kardinal Pell je objasnio da se Tajništvo za gospodarstvo u radu moralo suočiti s ukorijenjenim osjećajem neovisnosti različitih vatikanskih odjelâ. Stoljećima su bezskrupulozni pojedinci iskorištavali vatikansku financijsku naivnost i neuređenost, ali nove strukture i organizacija uvode vatikanske financije u 21. stoljeće i čine ih transparentnim.

„Darivatelji očekuju da se s njihovim darovima upravlja učinkovito i iskreno“, kazao je kardinal Pell. To se osobito odnosi na darove za „propovijedanje Evanđelja i pomaganje da siromašni izađu iz siromaštva. Crkva za one koji su u bijedi ne smije imati bijednu upravu“. Osim toga, pročelnik Tajništva za gospodarstvo ističe kako je uključivanje stručnih laika temeljni dio financijske reforme.

„Odgovornosti Tajništva za gospodarstvo ograničene su na Svetu Stolicu, grad Vatikan i gotovo 200 sastavnica koje izravno odgovaraju Vatikanu, ali već se neki kardinali i biskupi pitaju o uspostavljanju novog niza financijskih postupaka […] koji bi se poslali biskupskim konferencijama za razmatranje i uporabu“, rekao je kardinal.

„Nedavno nas je posjetilo visoko izaslanstvo iz Sjedinjenih Država, sastavljeno uglavnom od evangelika, kako bismo raspravljali o našem radu. Jedan je član rekao da se moli za uspjeh financijskih reformi jer želi da Vatikan svijetu bude uzor, a ne izvor skandala. To je i naš cilj“, kazao je kardinal Pell.

misija / radio vatikan