Urbi et orbi 675

Poruka generala Manje braće franjevcima za Godinu posvećenog života

Poruka generala Manje braće franjevcima za Godinu posvećenog života
General Reda manje braće o. Michael A. Perry

O početku Godine posvećenog života poruku naslovljenu "Slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista" (NPr 1,1) subraći franjevcima uputio je general Reda manje braće o. Michael A. Perry.

Kao Manja braća s radošću prihvaćamo poziv "Gospodina Pape" zajedno s njegovom željom da se slavlje posvećenoga života za svakoga pretvori u obnovljeno svjedočenje evanđeoskoga života. Dok Gospodinu zahvaljujemo i hvalimo ga za dar našega poziva i posvete, ponovno formuliramo želju i nakanu da duboko pounutarnjimo i s iskrenošću i radošću živimo svoj franjevački identitet, onako kako nam ga predlažu Pravilo i Generalne konstitucije i kako je svatko od nas nakanio prigrliti ga kroz redovničko zavjetovanje.

Prihvaćamo, stoga, s osobitom zahvalnošću, dajući da nas ono izaziva i potiče, svjedočenje Svetoga Oca koji, polazeći od izbora programtskoga imena Franje, predlaže Crkvi stil života i poruke koje su bile vlastite našem Serafskom Ocu, kao što su ustrajno pozivanje na Evanđelje – štoviše, na "radost Evanđelja", koje sačinjava unutarnju ljepotu posvećenoga života – bliskost osobito siromašnima i isključenima, milosrđe, pomirenje, bratstvo, bitnost, jednostavnost i zalaganje za mir i za očuvanje stvorenoga, piše u poruci.

Nadalje, franjevački general podsjeća kako papa Franjo proglašenjem Godine posvećenoga života još jednom i na snažniji način poziva da se ponovno vraćanje dubljoj jezgri života, potičući na onaj sveti "nemir srca" koji jedini može dovesti do ponovnog osobnog susreta s Gospodinom Isusom.

Nadalje, general Perry upućuje na "iznenađujuće slaganje između središnjih tema Godine posvećenoga života i tema koje su predložene za promišljanje za pripravu Generalnoga kapitula Reda manje braće godine 2015. 'Slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista' (NPr 1,1). To je naše pravilo i naš život! Posvećeni je život, naime, 'živo sjećanje na način postojanja i postupanja Isusa kao utjelovljene Riječi pred Ocem i pred braćom' (VC 22)".

Prihvatimo zahvalnim i raspoloživim srcem ovu Godinu posvećenoga života koju je papa Franjo htio za cijelu Crkvu; prionimo rado uz slavlja i inicijative koje će se ostvarivati u tom smislu u našim mjesnim Crkvama, da taj događaj milosti bude i izraz crkvenoga zajedništva; živimo u ustrajnoj i punoj povjerenja molitvi sadašnje vrijeme priprave za Generalni kapitul, služeći Gospodinu u siromaštvu i poniznosti i ne sustajući žarko molimo milost da vjerno slijedimo stope njegova ljubljenoga Sina i da uvijek hoćemo ono što se Njemu sviđa, stoji na kraju poruke.

Tekst poruke u prijevodu na hrvatski jezik dostupan je na mrežnoj stranici http://www.ofm.org/ofm/wp-content/uploads/2014/11/Lettera_AnnoVitaConsagrata2015_IT.pdf

misija / ika