Urbi et orbi 666

Papa Frane: Dopustite da vas Gospodin utješi!

Papa Frane: Dopustite da vas Gospodin utješi!
Papa Frane viđen kroz grane božićne jelke na Trgu sv. Petra u Vatikanu / AFP

„Dopustite da vas Gospodin utješi“ jer „samo Bog može ukloniti uzroke duhovnih i životnih dramâ“ – rekao je Sveti Otac Frane prije podnevne molitve Angelusa, na koju se okupilo više od pedeset tisuća vjernika.

Papa je podsjetio na današnje liturgijsko čitanje iz knjige proroka Izaije, u kojem Gospodin na prorokova usta govori: „Tješite, tješite moj narod, govori Bog vaš.“ Tim riječima, koje otvaraju „Knjigu utjehe“, prorok narodu u progonstvu naviješta radost oslobođenja. „Vrijeme nevolje je svršeno, a izraelski narod može s nadom gledati prema budućnosti, iščekujući konačni povratak u domovinu“ – objasnio je Sveti Otac.

Tuga i strah ustupaju mjesto radosti, jer sam će Gospodin voditi svoj narod s pažnjom i nježnošću jednoga pastira koji se skrbi za svoje stado. „To je stav Boga spram nas, njegovih stvorenja. Zbog toga prorok poziva slušatelje – uključujući i nas danas – da prošire među narodom ovu poruku nade“.

Ne možemo, međutim, biti glasnici Božje utjehe ako ju sami prvo nismo iskusili, a „to se osobito događa kada slušamo njegovu riječ“ – ili čitamo odlomak Evanđelja, za koje Papa preporučuje da uvijek nosimo sa sobom – „kada ostajemo u tihoj molitvi u njegovoj prisutnosti, kada ga susrećemo u euharistiji ili sakramentu pomirenja“ – istaknuo je Papa.

„Dopustimo da Izaijin poziv – 'tješite, tješite moj narod' – odjekuje u našim srcima u vremenu Došašća. Danas su potrebne osobe koje su svjedoci Božjeg milosrđa i nježnosti“ jer toliki „traže naše utješno svjedočanstvo“ – nepravedno potlačeni, patnici, zlostavljani, ali i „robovi novca, moći, uspjeha, svjetovnosti. Jadnici! Imaju lažne utjehe, ali je istinska utjeha u Gospodinu. Svi smo pozvani tješiti svoju braću, svjedočeći da samo Bog može ukloniti uzroke duhovnih i životnih dramâ.“ – naglasio je papa Frane.

Izaija „danas progovara našemu srcu kako bi nam rekao da Bog zaboravlja naše grijehe i tješi nas. Ako mu se povjerimo sa skrušenim i pokornim srcem, on će srušiti zidove zla, ispuniti rupe naših propusta, poravniti krivine oholosti i taštine i otvoriti vrata susreta s njim“, kazao je Papa i dodao:

„Čudno, ali toliko se puta bojimo utjehe. Doista, osjećamo se sigurnijim u tuzi i beznađu (suhoći). Znate zašto? Zato što se u tuzi osjećamo gotovo protagonistima. Nasuprot tome, u utjesi je Duh Sveti protagonist! On je taj koji nas tješi, on je taj koji nas ohrabruje izaći iz nas samih. On nas vodi na izvor svake istinske utjehe, to jest Ocu. To je obraćenje. Molim vas, dopustite da vas Gospodin utješi!“ – potaknuo je Sveti Otac.

Djevica Marija put je koji je Bog pripremio za svoj dolazak na svijet, stoga se povjerimo njoj u iščekivanju spasenja i mira – kazao je Papa prije podnevnog pozdrava Gospi.

Poslije molitve Angelusa, Papa je sve okupljene hodočasnike otpustio svojim uobičajenim pozdravom.

misija / radio vatikan