Urbi et orbi 1732

Papa Frane: Neusporediv je ženin prinos obiteljskom životu i budućnosti društva

Papa Frane: Neusporediv je ženin prinos obiteljskom životu i budućnosti društva
Papa Frane grli djecu u naručju majki / AFP

U gradu Riva del Garda, u talijanskoj pokrajini Trentino, započeo je Treći festival obitelji, na kojem sudjeluju predstavnici brojnih ustanova, radništva, društva i znanosti, a cilj mu je potaknuti široku raspravu o tomu kako zaštiti i pomoći talijanskim obiteljima.

U poruci sudionicima Festivala, Papa je podsjetio na rasprave na prethodnim Festivalima te na geslo sadašnjega – Ekosustav život i rad. Zaposlenost žena i natalitet, blagostanje i gospodarski rast – rekavši kako se na Festivalu nastoje osmisliti novi putovi da obitelj bude protagonist u društvenoj, kulturalnoj i političkoj zbilji Italije.

Vi ste, naime svjesni nezamjenjive i temeljne uloge obitelji u civilnoj i crkvenoj zajednici. Budućnost svijeta ovisi o obitelji, stoga valja stvoriti uvjete da obitelj može obavljati svoju ulogu, nije dostatno teoretski potvrditi njezinu važnost i njezina prava. Treba točno odrediti što spada na obitelj, a što na društvo, pa i to što se tiče profesionalnog i obiteljskoga života – stoji u poruci Svetoga Oca.

Obitelj ima svoje prvotno poslanje: služiti svojim članovima, vlastitom razvoju, životu; ima pak i prava i stoga joj je potrebna potpora i jamstvo da ih može uživati. S druge pak strane, ima obveze prema društvu, treba, naime, surađivati s drugima radi općega dobra. Društvo je pak povlaštena sredina za prakticiranje solidarnosti i supsidijarnosti, za ujedinjenje snaga između javnoga i privatnoga, između poduzetništva i obitelji – istaknuo je papa Franjo.

Upravo zbog obveze i odgovornosti rađanja i odgoja djece, obiteljima je potrebna pomoć javnih agencija i poduzeća, potrebna joj je njihova suradnja. Zabrinjavajući demografski pad zahtijeva pak odvažnu strategiju u korist obitelji, od koje može krenuti i gospodarski oporavak zemlje – primijetio je Sveti Otac napominjući da treba riješiti dramu nezaposlenosti mladih. Nedostatak posla ponižava osobu, jer se osjeća nekorisnom, a osiromašuje društvo jer mu nedostaje doprinos najvitalnijih članova – primijetio je Sveti Otac.

Osvrćući se na krizu obitelji, Papa je potaknuo usvajanje obiteljske politike, koja će odrediti njezin pravni i društveni status, a obiteljima u teškoćama pružiti moralnu i materijalnu potporu. Posebnu pak pozornost treba posvetiti vrjednovanju radnih sposobnosti ženâ. Mnoge osjećaju obezvrjeđivanje vlastitih prava, osjećaju potrebu da se vrjednuje njihova stručnost u raznim područjima društvenoga i profesionalnoga života, kao i u ostvarenju u društvu i obitelji – podsjetio ja Papa dodajući:

Neke su preopterećene obvezama, osjećaju manjak razumijevanja i potpore. Potrebno je uspostaviti sklad između gospodarskih prohtjeva i obiteljskih obveza. Na umu naročito treba imati ženin neusporedivi prinos obiteljskom životu i budućnosti društva – kazao je Papa izražavajući nadu da će Festival uroditi željenim plodovima, a potom svima udijelio apostolski blagoslov.

misija / radio vatikan