Urbi et orbi 818

Svaki se teolog ima usredotočiti na slušanje Božje Riječi

Svaki se teolog ima usredotočiti na slušanje Božje Riječi
Član Komisije je i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić koji je Papi predao simbolični dar

U Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu od 1. do 5. prosinca održano je prvo godišnje plenarno zasjedanje Međunarodne teološke komisije u novom petogodišnjem sazivu (2014.-2019.) čiji je član pored 29 drugih teologa iz cijelog svijeta i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić. Komisija je prihvatila tri teme koje će obrađivati u sljedećih pet godina: sinodalnost, vjera i sakramenti te sloboda vjerovanja.

Plenarno zasjedanje Komisije završeno je u petak 5. prosinca audijencijom kod pape Frane. Nakon pozdravnih riječi koje je uime Komisije uputio predsjednik Komisije prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller i Papina govora u kojem je između ostalog istaknuo važnost slušanja za teološki rad kao i važnost žena u teologiji, papa Frane osobno je pozdravio članove Komisije.

Tom prigodom rektor Tanjić je Svetom Ocu predao fotografiju na kojoj se nalaze članovi sveučilišne zajednice HKS-a, kao i prikupljene potpise studenata i djelatnika s molitvom za Papu i njegovu službu.

Sveti Otac zahvalio je na daru, blagoslovio Hrvatsko katoličko sveučilište i zaželio mu uspješan rad.

Slušanje Božje Riječi, još i prije proučavanja, ima biti jedna od glavnih težnji teologa – rekao je papa Fran članovima Međunarodnoga teološkog povjerenstva, na početku još jednoga petogodišta u radu povjerenstva. Papa je, među ostalim, potaknuo da se pruži pozornost prinosu ženâ na tom području, te pozvao sve da čuvaju jedinstvo u pluralizmu stajališta.

Neće mnogo koristiti proučavanje nekog teologa, ako njegov um nije povezan sa srcem, i ako njegovo srce ne sluša riječi Boga živoga. To je – prema Papinim riječima – važno za razvoj teologije, zajedno s poštovanjem različitih stajališta, a susret s članovima Međunarodnoga teološkog povjerenstva ponovno je potaknuo Svetoga Oca na razmišljanje o toj temi na koju se često osvrnuo.

Poslanje je povjerenstva – kako stoji u njegovu Pravilniku – proučavati važne doktrinarne probleme, kako bi pomoglo učiteljstvu Crkve. Zbog toga su potrebne nedvojbene intelektualne sposobnosti, ali i duhovna raspoloženja – primijetio je Papa te istaknuo da se prvo naziva „slušanje“. Teolog je prije svega vjernik koji sluša Riječ Boga živoga, i prihvaća ju u srcu i umu.

Ali, teolog ima također ponizno slušati ono što Duh govori Crkvama, kroz različite izraze vjere koju živi Božji narod – rekao je Papa te istaknuo da je na to podsjetio nedavni dokument spomenutoga povjerenstva, naslovljen „Sensus fidei u životu Crkve“. Lijep je taj dokument, sviđa mi se, čestitam! – rekao je Sveti Otac te dodao da teolog, zajedno s čitavim kršćanskim narodom, otvara oči i uši za 'znakove vremenâ'.

Znak vremenâ koja se mijenjaju i na akademskoj razini, daje i sve veća nazočnost ženâ sa specijalizacijom u teologiji. Papa Frane ih je namjerno, i sa simpatijom, nazvao „jagodama na torti“, na kojoj bi ih, međutim, – prema njegovim riječima – trebalo biti više. Njihove osobite sposobnosti osjetljivosti i intuicije – dodao je Papa – čine nužno potrebnim njihov intelektualni prinos.

Na osnovi njihova ženskog genija, teologinje mogu razabrati, za dobro svih ljudi, određene nepoznate vidike neistraživoga Kristova otajstva u kojemu su skrivena sva blaga mudrosti i spoznaje. Pozivam vas stoga da izvučete najveću korist iz tog jedinstvenoga prinosa ženâ u shvaćanju vjere – istaknuo je Sveti Otac.

Posljednja uputa pape Frane Teološkom povjerenstvu – ustanovljenomu nakon Drugoga vatikanskog sabora, te djeluje već 45 godina – jest da očuvaju jedinstvo, unatoč naravnoj različitosti kulturâ. Polazeći od tog temelja, i u zdravom pluralizmu, različiti teološki pristupi, razvijeni u različitim kulturalnim sredinama i uz rabljenje različitih metoda, ne mogu se uzajamno zanemarivati, nego bi se u teološkom dijalogu trebali bogatiti i međusobno ispravljati.

Rad vašega povjerenstva može biti svjedočanstvo takvoga rasta, ali i svjedočanstvo Duha Svetoga, jer upravo On u Crkvi sije te karizmatske raznolikosti i različita stajališta, i upravo će On stvoriti jedinstvo. On je uvijek protagonist – napomenuo je papa Frane te kao uzor istaknuo Mariju. Ona je učiteljica istinske teologije, Žena slušanja, kontemplacije, žena blizine problemima Crkve i ljudi – rekao je na kraju Sveti Otac.

misija / ika / radio vatikan