Urbi et orbi 751

Glasnogovornik Lombardi: Vatikan nastavlja istragu o nunciju Wesolowskom

Glasnogovornik Lombardi: Vatikan nastavlja istragu o nunciju Wesolowskom
Otac Federico Lombardi / REUTERS

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice otac Federico Lombardi, DI, odgovorio je 2. prosinca kasno poslijepodne na pitanja novinara o situaciji u vezi bivšeg nuncija mons. Wesolowskog.

"Jutros se promicatelj pravde suda Država Vatikanskoga Grada, prof. Gian Piero Milana, sastao s državnim odvjetnikom u Dominikanskoj Republici, Franciscom Domínguezom Britom, na zahtjev ovog potonjeg, koji boravi na putovanju u Europu radi kontakata u Poljskoj i Vatikanu. 

Sastanak je održan u okviru šireg konteksta međunarodne suradnje istražnih tijela uključenih u postupak protiv mons. Józefa Wesolowskog i s tim povezanom istragom koja je u tijeku. Sastanak se pokazao korisnim za obje strane s obzirom na složenost istrage i mogućnosti koja se pružila Vatikanu da dobije dodatne informacije o istrazi.

U međuvremenu, s obzirom na situaciju mons. Wesolowskog, mogu reći da su sudske vlasti Države Vatikanskoga Grada, nastavljajući svoju istragu, obavile prvo ispitivanje optuženog, nakon čega će uslijediti druga ispitivanja. 

Kako su istekli rokovi za kućni pritvor, a obzirom na zdravstveno stanje mons. Wesolowskog, dopuštena mu je određena sloboda kretanja, ali je dužan ostati u državi te je podvrgnut odgovarajućim ograničenjima komunikacije s vanjskim svijetom", rekao je Lombardi.

misija / ika