Urbi et orbi 330

Biskup Komarica u Koreji za 90. obljetnicu biskupije Pyongyang

Biskup Komarica u Koreji za 90. obljetnicu biskupije Pyongyang
Biskup Komarica sa seoulskim nadbiskupom kardinalom Andrewom Yeomom Soo-jungom

Na poziv seoulskog nadbiskupa kardinala Andrewa Yeoma Soo-junga, koji je ujedno apostolski administrator biskupije Pyongyang, jedine biskupije na području današnje Sjeverne Koreje, banjolučki biskup Franjo Komarica boravio je ovoga vikenda u Seoulu zajedno sa svojim tajnikom vlč. Borisom Jorgićem, na svečanostima povodom obilježavanja 90. obljetnice osnutka te dramatično uništene biskupije u korejskom narodu.

Središnja svečanost održana je u seoulskoj katedrali, koja je posvećena Bezgrešnoj Djevici i Bogorodici Mariji. Na svečanoj koncelebriranoj misi okupili su se svi biskupi Južne Koreje, na čelu sa sadašnjim kardinalom Yeomom i kardinalom emeritom Jeongom Jinseokom te apostolskim nuncijem u Južnoj Koreji nadbiskupom Osvaldom Padillom. Bilo je nazočno i više političara, među kojima i ministar za ujedinjenje pri Vladi Južne Koreje Hong Jong Pyo, te gradonačelnici Pyongyanga u egzilu sa skupinom vjernika rodom iz biskupije Pyongyang. Prostrana katedrala bila je ispunjena mnoštvom vjernika, svećenika, redovnica te sjemeništaraca.

Na početku misnog slavlja predvoditelj kardinal Yeom zahvalio je svima „za sudjelovanje na toj „dirljivoj svečanosti molitve zahvaljivanja i prošnje za žive i ubijene članove Pyongyanške biskupije". Posebno je zahvalio osobitom gostu i prijatelju Pyongyanške biskupije biskupu Komarici, što se uz uspostavljenu duhovnu i molitvenu vezu svoje biskupije s biskupijom Pyongyang, odazvao njegovu kratkoročno upućenom pozivu i došao na svečanosti obilježavanja 90. obljetnice osnutka najuništenije korejske biskupije.

U propovijedi kardinal je govorio kako nakon 71 godine od podijele Koreje, u Sjevernoj Koreji nema ni jednoga svećenika, redovnika ili redovnice, niti se imaju točne informacije o broju vjernika koji su preostali. Naglasio je kako postoji sigurnost da postoje vjernici koji mole u tajnosti. „Danas obilježavamo 90. obljetnicu osnutka biskupije Pyongyang, ali kako je prošlo mnogo godina, mnogi od nas zaboravljaju one tihe Crkve u Sjevernoj Koreji, koja je bila plodna zemlja svetih korejskih mučenika", istaknuo je kardinal Yeom te dodao kako bi ta uspomena trebala postati „sjeme nade za crkvu u Sjevernoj Koreji". „Posebno od vas tražim ustrajnu molitvu da to sjeme nade može postati nada za evangelizaciju Istočne Azije", zaključio je kardinal Yeom.

Nakon mise u katedrali je održano predstavljanje biskupije Pyongyang od njenog početka do dolaska biskupije pod komunističku vlast početkom pedesetih godina prošlog stoljeća te sve do danas. O tome je opširnije govorio generalni vikar za biskupiju Pyongyang mons. Hwang In-guk. Mnoštvu su se obratili i nuncij Padilla, kardinal Jeong, ministar za ujedinjenje, te počasni gost biskup Komarica. Njegovu „poruku kršćanske nade i utjehe" pročitao je na korejskom jeziku svećenik don Ivan Achilleo Jeong Sedouk, direktor nadbiskupijskog Centra za mir i pomirenje Korejskog poluotoka. Snažne riječi biskupove poruke nazočni su pozdravili gromoglasnim pljeskom.

Zatim je kardinal Jeom nazočnima ispričao kako je prigodom svoga boravka u Banjoj Luci, 7. siječnja 2017. godine, u katedrali zajedno s biskupom Komaricom potpisao „Povelju" o čvrstom prijateljstvu i duhovnoj pomoći te obostranoj molitvi članova biskupije Pyongyanga i Banjolučke biskupije, te je pozvao biskupa Komaricu da zajedno stave uokvirenu povelju pred lik Gospe Fatimske, koji je bio postavljen u svetištu katedrale. Kardinal je biskupu za uspomenu darovao kip „Gospe Korejske s Djetetom Isusom".

Biskup se susreo i sa skupinom starijih vjernika rodom iz Pyongyanga, koji su zahvalili za izraze kršćanske solidarnosti, a on im je obećao molitvu svoju i svoje biskupijske zajednice. Tijekom zajedničkog objeda biskup Komarica posebno se susreo s većom skupinom sjemeništaraca, koji se školuju za Pyongyanšku biskupiju te im darovao krunice, izrađene posebno za njih.

misija / ika

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.