U hodu 707

Peta postaja - Šimun Cirenac pomaže nositi Isusu križ

Peta postaja - Šimun Cirenac pomaže nositi Isusu križ
Postaje Križnog puta na Starom gradu u Sinju

Šimun se nije sam ponudio nositi s Isusom križ. Prisiljen je, tuđi mu je križ nametnut. Vjerojatno mu je bilo i neugodno pred svijetom; biti pod križem s tim osuđenikom na sramotnu smrt. Možda ga je i koji udarac od vojnika, namijenjen Isusu, dohvatio. Međutim, biti pod križem s drugim, to mijenja čovjeka. Cirenac sad nosi križ kao da ga je tražio. 

Cirenac je promijenjen mirnom strpljivošću kojom Isus podnosi svoju muku. Tko može susresti Gospodina a ostati nepromijenjen? Zaista susresti Gospodina; ne slušati o njemu, čitati o njemu, nego susresti ga oči u oči. A najbolje ga susrećemo pod križem, noseći svoj i pomažući drugim ljudima u nošenju njihova križa. I ta ljubav kojom vučemo križ s prijateljem će nas promijeniti u bolje ljude. Promjena se dakle događa putem, kroz krv i znoj, kroz udarac koji nas zadesi, a nije namijenjen nama, nego našem prijatelju. Kad završimo križni put, bit ćemo zahvalni Bogu na križu koji nam je otvorio srce. 

Isus prihvaća pomoć, znajući da ovaj čovjek ne prima njegov križ dobrovoljno. Primajmo i mi pomoć kad nam ustreba. I ne gledajmo motiv s kojim nam netko pomaže. Ako i nije ponukan sam od sebe, naša zahvalnost će promijeniti i nas i njega, naše prihvaćanje čovjeka takvog kakav jest, sa slabostima, kojih smo i sami prepuni. Nemojmo misliti da nam pomoć ne treba, da možemo sami sve. Evo, Isus nas poučava da nije tako, potrebno je darovati čovjeka primanjem pomoći od njega. Upravo to je Isus učinio Cirencu, darovao ga je. Pouči me, Isuse, biti strpljiva u podnošenju udaraca. Pouči me šutjeti kad bi moja narav govorila. 

Pouči me primiti pomoć i pružiti pomoć,
biti prijatelj i od drugog učiniti prijatelja svog
dajući i primajući ljubav.