Teze i sinteze 3493

Papino žaljenje zbog zečeva

Papino žaljenje zbog zečeva
Papa s vjernicima na Trgu sv. Petra / AFP

Taman kad su mnogi svećenici izricali žalopojku čitajući godišnje statističke pokazatelje svoje župe u kojoj je razvidno kako je malo krštenja i novorođene djece, a da se povećava broj umrlih, kao grom iz vedra neba došla je izjava pape Franje o natalitetu.

Naime, nakon svoga povratka s velebnoga pohoda vjernicima na Filipinima i Šri Lanki u zrakoplovu je novinarima izjavio: “Neki katolici misle kako biti dobar vjernik znači ponašati se, oprostite na usporedbi, poput zečeva”. Šok! Pojašnjenja radi zec je sinonim za nerazborito razmnožavanje svoga potomstva. Mediji, osobito oni koji u ime liberalnoga nasilja vrebaju Crkvi o glavi, požurili su tu papinu izjavu prenijeti i dodatno preuveličavati.

Dan poslije je zamjenik vatikanskog državnog tajnika i bliski suradnik Pape nadbiskup Angelo Becciu izjavio je za dnevni list Avvenire kako je Papi žao zbog zabune koje je izazvala medijska interpretacija njegovih riječi. Kako je Becciu objasnio, Papi je najviše žao što je takva interpretacija njegovih riječi izazvala zbunjenost i povrijeđenost kod obitelji s više djece, pa je među ostalim i zbog toga njima uputio potporu u katehezi na Općoj audijenciji.

Ta Papina kateheza je bila zapravo isprika. Lijepo je to doživjeti da se i Papa ispričava za ono što je rekao u spontanome razgovoru s novinarima, a nije to ranije domislio. I ovo nam na neki način potvrđuje crkveno učenje kako je papa nepogrešiv u učenju vjere i morala, ali kao čovjek može pogriješiti. Veličina je ovoga pape, a ako hoćete i dosljednost nošenja imena Franjo, u poniznosti priznati pogrješku.

Jedan ugledni analitičar i komunikolog je rekao kako bi papa, s obzirom na svoju dob, trebao izbjegavati uobičajene razgovore i konferenciju za novinare u zrakoplovu. Tada je, reče on, atmosfera opuštena i dobije se dojam da ste okruženi istinoljubivim osobama i tada se izrekne ponešto što se i ne želi reći. A upravo tada, iz zasjede, vrebaju zlonamjerni novinari kako bi nahranili medije nečijom nesmotrenošću i to prikazali kao ekskluzivnu vijest.

Papina izjava je sigurno unijela zbunjenost kod brojnih vjernika. Začuđeno su pitali je li to službeni stav da je dovoljno imati najviše troje djece itd. Srećom došao je demanti iz Vatikana pa je nama na „terenu“ bar malo olakšan posao u obrani pro natalitetne težnje Crkve da budemo uvijek na strani života i rađanja djece koristeći važeće upute dosadašnjih enciklika koje tome govore u prilog.

Daleko od toga da bi ovaj plemeniti papa pomislio da su majke, primjerice majka kardinala Puljića koja ga je rodila kao dvanaesto dijete, zečice ili nešto slično. Dok živimo u vremenu kad mediji prenesu i ono što nismo rekli, onda ne smijemo biti naivni da neće i najmanju izgovorenu riječ zlorabiti i okrenuti na svoj mlin. Oni od toga hrane svoj medij, a onda medij hrani njih. A vi drage majke, drage roditeljice života, Bog vas blagoslovio u vašoj djeci!

Fra Mario Knezović