Teze i sinteze 2069

U Britaniji Muhamed u modi

U Britaniji Muhamed u modi
Muhamedov lik u crkvi sv. Ante na splitskom Poljudu / CROPIX

Kada nas netko upita za imena u Engleskoj i Velikoj Britaniji, na pamet nam dolaze John, Steven, Matthew itd. Rijetkima, ili gotovo nikomu, ne bi palo na pamet da pri pomisli na imena u Britaniji misli na ime Muhamed.

No, stanje stvari se iz korijena mijenja. Najpopularnije ime koje su roditelji svojoj djeci tijekom 2014. godine davali u Velikoj Britaniji upravo je Muhamed. To je objavio britanski Baby Centre. Samo prije godinu ime Muhamed bilo je na 27. mjestu koje su roditelji davali svojemu djetetu.

Ovaj je podatak uzdrmao Britaniju, premda o tome poluglasno govore. Njihova borba protiv islamističkih snaga diljem svijeta rađa ovakvim plodovima. Muslimanske obitelji rađaju, rade, čuvaju obitelj i šire natalitet. Englezi i stanovnici ostaloga dijela Britanije ne rađaju, obitelj razaraju i šire mortalitet. Vlada kultura smrti. Uz to i neke koje rode šalju na bojišnice da stradaju za globalne ili financijske interese kako bi se imperij očuvao.

Sve ovo podsjeća na davno ispjevanu pjesmu: „Lagano umirem u tvome sjećanju, topim se, nestajem k'o snijeg u proljeću.“ Cijela britanska javnost, kao i ljubitelji njihove kraljevske krune, brinu se za nedavno rođeno dijete koje bi moglo biti prijestolonasljednik kraljevske krune. Ne znam razmišljaju li o tome, ako se ovaj trend nastavi, da bi taj vladar u dogledno vrijeme mogao biti upravo jedan od toliko rođenih muslimanskih prvorođenaca koji nose ime Muhamed? Jer, selo kaže, čija su djeca, njegovi su i orasi!

Fra Mario Knezović